109 arbeiders en 49 bedienden verliezen job: “Philips is nu soms al een spookfabriek”

Bij Philips Turnhout vallen 158 ontslagen.
Ton Wiggenraad Bij Philips Turnhout vallen 158 ontslagen.
Het gaat van kwaad naar erger met de fabriek van Philips in Turnhout. Iedereen wist dat er nog ontslagen zouden volgen. Maar 158, dat had niemand verwacht. “Of we over 5 jaar nog bestaan? Geen idee, het is nu soms al een spookfabriek”, zegt werknemer Rob Claessen.

Voor het vijfde jaar op rij kondigde de directie van Philips een herstructurering aan voor de vestiging in Turnhout. En dat is een nog grotere klap in het gezicht van de werknemers dan de voorbije jaren, omdat het hoge aantal werknemers dat moet vertrekken veel hoger ligt dan verwacht. 

 In totaal 109 arbeiders en 49 bedienden worden de laan uitgestuurd. “We hadden verwacht dat er een nieuwe ontslagronde zou komen. Want we hadden al vier jaar op rij een aankondiging gekregen. Alleen de aantallen die nu aangekondigd zijn, vallen toch wel zwaar. Dat hadden we niet zien aankomen”, vertelt Peggy Verelst (LBC-NVK). 

“Wat de toekomst hier nog zal brengen? Het is een illusie om te denken dat het tij nog gaat keren voor Philips in Turnhout. De afbouw zal doorgaan, tot het einde daar is. De hamvraag is niet of, maar wanneer het hier definitief gedaan zal zijn.”

Mokerslag

Philips wil het volgend jaar met 158 personeelsleden minder doen. Dat is zowat een kwart van de mensen die er nu werken. “Dat is opnieuw een mokerslag voor de Philips-site in Turnhout. Door de dalende omzetten, zagen de werknemers in de fabriek het al wel een beetje aankomen. Toch komt dit cijfer hard aan”, vertelt Serge Seret (ABVV). 

“Hoelang Philips in Turnhout nog zal bestaan? Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik kan alleen maar vaststellen dat de directie van Philips lang geleden al geen toekomst meer gegund heeft aan de fabriek in Turnhout.”

De werknemers van Philips gaan opnieuw een periode van onzekerheid tegemoet. Net zoals de voorbije jaren kwam de aankondiging kort voor de feestdagen. Toch reageerde het personeel over het algemeen gelaten. Hun vertrouwen in een toekomst bij Philips is al langer weg. 

“Ik werk hier 24 jaar”, vertelt Rob Claessen. “Philips is mijn eerste werkgever. Ik heb nooit ergens anders gewerkt. Dan voelt het raar om het zo achteruit te zien gaan. Sinds 10 jaar is het de ene ontslagronde na de andere, maar toch went dit niet. Toen we woensdagavond hoorden dat er een bijzondere ondernemingsraad zou komen, zagen we de bui al hangen.” 

De voorbije jaren waren er telkens veel kandidaten voor vrijwillig vertrek. Claessen weet nog niet of hij zich kandidaat zal stellen. “Ik denk dat het verstandig is om alle opties te bekijken. Langs de andere kant: Philips is mijn eerste werkgever. Ik ben recht na school hier begonnen. Dan heb je een band met het bedrijf. De collega’s zijn ook familie voor mij. Dat laat je niet zomaar achter. We hopen dat hier over 5 jaar nog activiteit zal zijn, maar het is hier nu soms al een spookfabriek.”

Paul Bax werkt al 40 jaar bij Philips in Turnhout. Al die jaren stond hij op dezelfde afdeling binnen het bedrijf. “Hoe lang ik hier nog zal werken? Dat weet ik niet. Dat hangt van de directie af.”

Werknemers van Philips voor de fabriek in Turnhout.
Ton Wiggenraad Werknemers van Philips voor de fabriek in Turnhout.
Rob Claessen werkt al 24 jaar in de vestiging in Turnhout. Philips is zijn eerste werkgever.
Ton Wiggenraad Rob Claessen werkt al 24 jaar in de vestiging in Turnhout. Philips is zijn eerste werkgever.
Paul Bax heeft al 40 jaar op de teller.
Ton Wiggenraad Paul Bax heeft al 40 jaar op de teller.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Monique Adriaensen

    Sterkte mannen, er liggen ook elders veel opportuniteiten. Met de Philips bagage kan je overal terecht.