"Wij gaan meer plezier maken dan de nonnetjes"

KLOOSTER VAN HET HEILIG GRAF OMGETOVERD TOT INTERNAAT

Sommige meisjes installeerden zich al in de gezellige zithoek.
Ton Wiggenraad Sommige meisjes installeerden zich al in de gezellige zithoek.
Het voormalige klooster van het Heilig Graf in Turnhout heeft een complete metamorfose ondergaan. Het historische pand werd omgevormd tot een internaat. Bijna honderd internen namen er gisteren hun intrek. Kostprijs: 2,85 miljoen euro. "Wij gaan hier veel meer plezier hebben dan de nonnetjes van vroeger", klinkt het bij enkele leerlingen.

De zusters van het Heilig Graf verlieten in 2012 na 350 jaar hun klooster in Turnhout. Ze verhuisden naar Tongerlo. Het klooster werd de voorbije jaren grondig onder handen genomen en doet sinds gisteren dus dienst als internaat. "Hier zitten zo'n 100 jongens en meisjes va 7 tot 19 jaar. De kamers dateerden van de jaren '60 en waren aan vernieuwing toe. We wilden de slaapruimtes bovendien centraliseren. Alle internen worden daarom ondergebracht in het gerestaureerde klooster", zegt beheerder Patrick Meeusen.


Om van het klooster een internaat te maken dat aan alle normen voldoet, waren grote renovatiewerken nodig, met een prijskaartje van 2,85 miljoen euro. "Van het prachtige, geklasseerde gebouw een hedendaags internaat te maken met respect voor de bestaande architectuur was een enorme uitdaging. Onder meer de vloeren, plafonds en deuren in de gangen bleven behouden. De binnenzijde van de kamers kreeg wel een moderne inrichting", aldus nog Meeusen.

Kesia (l.) helpt Floranne met het inrichten van haar kamer.
Ton Wiggenraad Kesia (l.) helpt Floranne met het inrichten van haar kamer.

Grotere kamers

De internen verhuisden gisteren na schooltijd hun spullen van het oude naar het nieuwe internaat. "Wauw, deze kamers zijn veel groter dan onze vorige", vertellen Floranne Van Waeyenbergh en Keshia Jansen. "Ze zijn ook echt heel mooi. Je ziet bijna niet meer dat het hier vroeger een klooster was. Al zien we aan de ramen en deuren wel dat ze heel oud zijn, en er hangen ook veel kruisbeelden en afbeeldingen van Jezus in het gebouw. Of we ook de levensstijl van de zusters gaan overnemen? Nee, wij gaan veel meer plezier maken dan de nonnetjes."

Living per leefgroep

Nu alle internen voortaan samen in het klooster zijn ondergebracht - en niet meer verspreid over drie locaties - kan ook de werking aangepast worden. "Nu kan iedereen individueel vrijer bewegen in het internaat", zegt Patrick Meeusen. "Bovendien zal iedere leefgroep over een eigen leefruimte, zeg maar een living, beschikken.'


Ook de maaltijden zal anders verlopen. Door het zelfbedieningssysteem kunnen de internen, binnen een bepaalde tijd, zelf bepalen wanneer en met wie ze gaan eten."


Verder wijzigen ook enkele regels in verband met studeren. "Er zal vanaf het eerste jaar de keuze zijn om op de kamer of in groep te studeren. Die keuze wordt geëvalueerd bij het eerste rapport. De internen kunnen al vanaf het eerste jaar hun eigen laptop meebrengen. Die kan op de kamer veilig worden opgeborgen in een kast met slot."