'Talentenhuis' open vanaf september

NIEUW INTERNAAT BIEDT PLAATS AAN NEGENTIG LEERLINGEN

Zo zal het gebouw in de Graatakker eruit gaan zien.
Foto repro Ton Wiggenraad Zo zal het gebouw in de Graatakker eruit gaan zien.
De Turnhoutse Talentenschool bouwt in de Graatakker momenteel een nieuw internaat, of een 'Talententhuis', zoals ze het zelf noemen. Het huidige internaatsgebouw van de school is namelijk aan vervanging toe. De deuren openen in september, maar de inschrijvingen zijn intussen al gestart.

Dit schooljaar zitten in het internaat van de Talentenscholen elke week zestig leerlingen. Ze wonen momenteel nog in de oude gebouwen aan Campus Zenit, achter de Merodelei in Turnhout. Voor de oudere Turnhoutenaren is de school misschien beter bekend als het Rijkshoger Technisch Instituut. Het was daar dat in september 1958 de eerste 'internen' werden opgevangen.


"Toen nog in villa Ter Veldekens in de Tichelarijstraat, omdat het huidige internaatsgebouw nog moest opgetrokken worden", herinnert Alfons De Cat zich, beheerder van het internaat tussen 1965 en 1992. "In het schooljaar 1966-1967 werd het eigenlijke internaat in gebruik genomen. Meteen schreven negentig internen zich in, een jaar later waren het er zelfs meer dan honderd."


Inmiddels is het gebouw vijftig jaar oud en klaar voor zijn pensioen. Hoewel er recent nog geïnvesteerd werd in het comfort en de veiligheid, drong een gemoderniseerde infrastructuur zich stilaan op. "Om tegemoet te komen aan de noden van onze jongeren van vandaag en in de toekomst werd resoluut gekozen voor een nieuwbouw", reageert Marina Schoenmaekers van de Talentenschool Turnhout.


"Onze nieuwbouw situeert zich aan de Graatakker, tegenover de bioscoop. Het domein grenst aan basisschool de Smiskens. Vooral de ligging, dichtbij het Stadspark, op wandelafstand van de Grote Markt met de Academies en de Warande, met het zwembad en tal van spel- en sportaccommodaties, maakt het een toplocatie."


In het nieuwe internaat zal plaats zijn voor negentig leerlingen vanaf de basisschool tot en met het secundair onderwijs, uit alle scholen van het GO! in de regio. Dat zijn BS De Smiskens, BS Kameleon, Freinetschool De Regenboog en de twee campussen van Talentenschool Turnhout.


Momenteel wordt aan de Graatakker volop gebouwd zodat de internen volgend schooljaar een nieuwe kamer hebben .


De school is inmiddels ook gestart met inschrijvingen. Voor info kan je terecht in de Pater Van Mierlostraat 27 op de campus Talentenschool Zenit


of via www.talententhuisturnhout.be.