"Stomdronken bruidegoms voor lens gehad"

FRANÇOIS (64) ZEGT NA 33 JAAR DE FOTOGRAFIE VAARWEL

François Peeters (r.) en zijn opvolger Luc Adriaenssen bij de nieuwe winkel.
ton wiggenraad François Peeters (r.) en zijn opvolger Luc Adriaenssen bij de nieuwe winkel.
Na een carrière van meer dan dertig jaar stopt François Peeters (64) met professionele fotografie. In al die tijd maakte hij enkele onvergetelijke reportages. "Bruidegoms die niet opdaagden of stomdronken aan het altaar verschenen", Peeters zag het allemaal. "Ook de trouwreportages in Zwitserland waren ongelofelijk." Fotografie Focus wordt voortgezet door Luc Adriaenssen (56).

François Peeters trekt volgende week zijn laatste foto's als professioneel fotograaf. Hij richtte 33 jaar geleden Fotografie Focus op in de Patersstraat en is momenteel de enige overgebleven fotograaf in Turnhout. Vanaf september kan Peeters van zijn pensioen genieten. "Maar Fotografie Focus blijft wel bestaan. Luc Adriaenssen zet de zaak voort. Hij draait al twee jaar mee bij mij in de winkel", zegt François. Het huidige pand van Fotografie Focus was eigendom van stad Turnhout. Het gebouw werd verkocht en zal plaats maken voor appartementen. Luc Adriaenssen heropent Fotografie Focus daarom een eindje verderop in de Patersstraat. "Ik kom uit een hele andere sector, namelijk de informatica", zegt Luc.


"Maar ik fotografeer al wel van kindsaf. Als klein jongetje zat ik uren bij mijn vader in de donkere kamer om foto's te ontwikkelen. Het was telkens erg fascinerend om in het 'waterbadje' de foto te zien verschijnen."

Het oude pand van Fotografie Focus.
ton wiggenraad Het oude pand van Fotografie Focus.

Zwitserland

Luc behaalde intussen zijn diploma fotografie en draait al twee jaar mee bij Fotografie Focus. François laat zijn zaak in goede handen achter. "Voor mij is het genoeg geweest, na 33 jaar zes dagen per week", zegt Peeters.


"Ik heb me al die tijd vooral bezig gehouden met het ambachtelijke werk. Dus echt met het maken van foto's: reportages, studiowerk... heel weinig met verkoop."


Toen François er 33 jaar geleden aan begon was van digitale fotografie nog geen sprake. Hij maakte noodgedwongen mee de omschakeling. "Af en toe komen hier nog mensen over de vloer met een filmrolletje. Maar die worden nog maar één keer per week opgehaald en in een labo ontwikkeld. Een week later zijn de foto's klaar", zegt François Peeters.


Van alle soorten reportages die François deed, vond hij de trouwreportages het leukst. "Het is steeds op een andere locatie, steeds met andere mensen en het is altijd feest", zegt François. "Of toch bijna altijd. Want ik heb ooit meegemaakt dat de bruidegom niet kwam opdagen. Of dat ze strontzat waren, omdat ze tot 5 uur 's morgens hun vrijgezellenfeest waren gaan vieren. Ruzies tussen de families van bruid en bruidegom kwamen ook voor. Sinds het digitale tijdperk kreeg ik geregeld de vraag om personen van de foto weg te halen. Photoshop kan wonderen doen. (lacht) "


François kwam tijdens zijn trouwreportages soms ook erg bizarre taferelen tegen. "Zo had ik ooit een trouwreportage voor een Chinees-Arabisch koppel, met een tuinfeest aan de Kastelein. Aan de ene kant lagen de Chinese gasten letterlijk onder tafel van zattigheid, aan de andere kant zaten de Arabische mensen braaf thee te drinken."


In de beginjaren van zijn carrière trok François ook vier keer naar Zwitserland en één keer naar Noord-Italië voor een trouwreportage. "Een meisje uit Turnhout wiens trouw ik had gefotografeerd, vroeg me of ik het huwelijk van haar Zwitserse vriendin ook wilde fotograferen. Ik ging akkoord als de reis en het verblijf betaald zouden worden en dat was geen probleem. Ik ben toen met de slaaptrein naar Zwitserland gereisd. Nadien volgden nog vier trouwreportages voor vriendinnen van dat Zwitserse meisje. Bij het zesde verzoek was het genoeg geweest voor mij, want ik moest telkens mijn winkel een paar dagen sluiten."


Fotografie Focus blijft tot dinsdag 29 augustus open op de huidige locatie. Woensdag en donderdag wordt de studio verhuisd. Op vrijdag 1 september heropent de zaak een eindje verderop aan Patersstraat 80.

Etienne Vermeersch in het Paterspand.
ton wiggenraad repro Etienne Vermeersch in het Paterspand.
Trouwreportages vond François het leukst. En soms kwam daar een kameel bij kijken.
ton wiggenraad repro Trouwreportages vond François het leukst. En soms kwam daar een kameel bij kijken.