"Prisje zit nog in heel veel harten"

HERDENKING VOOR TIEN JAAR GELEDEN VERMOORDE PRISCILLA

Zus Mariska en mama Betty.
Ton Wiggenraad Zus Mariska en mama Betty.
Familie en vrienden van Priscilla Vervecken organiseren op zaterdag 10 juni een herdenkingsplechtigheid. Vijf dagen later zal het precies tien jaar geleden zijn dat Carolien Van Looy 'Prisje' dodelijk heeft verwond in café Ministerie. "Met de herdenking willen we tonen dat het gemis nog altijd groot is", zegt Mariska Vervecken. "Tegelijk is het een wake tegen geweld in het algemeen."

Vrijdag 15 juni 2007. Priscilla Vervecken (25) zat aan de toog van café Ministerie in de Spoorwegstraat een glas te drinken met Frankie Versmissen, toen diens ex-vriendin Carolien Van Looy het café binnenstormde. Van Looy stak Priscilla neer met een mes. 'Prisje', zoals ze bij haar vrienden gekend stond, overleed enkele uren later in het ziekenhuis.


Naar aanleiding van de tiende 'verjaardag' van de moord organiseren familie en vrienden op zaterdag 10 juni een herdenkingsplechtigheid. "Op 15 juni is het tien jaar geleden dat Prisje met geweld uit onze levens is gerukt", vertelt Mariska Vervecken, zus van Priscilla. "We organiseren een herdenkingsplechtigheid. Iedereen is welkom. Om even stil te staan bij de gebeurtenis, om elkaar te steunen, en om familie en vrienden een hart onder de riem te steken. We kunnen tegelijk laten zien dat we niet blij zijn met geweld in het algemeen. De belangrijkste doelstelling van de herdenking is te tonen dat we Prisje niet vergeten zijn, en het gemis nog steeds groot is."

De vermoorde Priscilla.
ton wiggenraad repro De vermoorde Priscilla.

Minuut applaus

Vijf jaar geleden is al een herdenkingsplechtigheid voor Priscilla georganiseerd. Die vond toen plaats op de parking van warenhuis Carrefour. Nu staat de herdenking om 18.30 uur gepland op parking Loechtenberg in de Heilig Hartstraat, enkele tientallen meters van de plaats waar Priscilla is neergestoken. "De herdenking zal iets soberder zijn dan vijf jaar geleden", vervolgt Mariska. "Ik ben van plan een doek of een grote kader te laten maken met foto's van Priscilla. We zullen er tien witte ballonnen bij zetten, vijf langs de ene kant en vijf langs de andere kant. Eén ballon voor elk jaar dat ze ons al ontnomen is. We brengen ook voor iedereen een theelichtje mee, zodat de aanwezigen een kaarsje kunnen aansteken voor Pris. Als afsluiter komt er een minuut applaus in plaats van een minuut stilte."

Nog reacties op Facebook

Vijf jaar geleden kwamen meer dan tweehonderd mensen naar de herdenkingsplechtigheid. Het is voor Mariska onmogelijk om in te schatten hoeveel personen op zaterdag 10 juni zullen opdagen. "Het zullen er wellicht minder zijn dan vijf jaar geleden. Want hoe langer iets geleden is, hoe minder mensen er bij stil staan. Maar ik ga voor alle zekerheid toch honderd kaarsjes meebrengen. Priscilla is bij heel veel mensen nog niet vergeten. Ze zit nog altijd in heel wat harten. Geregeld spreken vrienden ons nog aan over haar. Ook op de besloten Facebookpagina (met ongeveer 160 leden, red.) die we voor haar hebben opgericht, verschijnen nog veel reacties: op haar verjaardag, op moederdag, rond de feestdagen, of gewoon wanneer iemand aan haar denkt..."


De 'Herdenking Prisje tien jaar' vindt zaterdag 10 juni van 18.30 uur tot 19.30 uur plaats op de parking Loechtenberg.