"Postzegels zijn hip, ook voor jongeren"

BINKSE RUILCLUB WIL MET WEBSITE KINDEREN WARM MAKEN VOOR FILATELIE

Jeugdmonitoren Jasmine en Els helpen Tomas, Anne en Han met de postzegels.
Maria de la Cruz Jeugdmonitoren Jasmine en Els helpen Tomas, Anne en Han met de postzegels.
De jeugdafdeling van de Binkse Ruilclub in Turnhout wil meer kinderen warm maken voor het verzamelen van postzegels. Ze lanceert daarvoor de website filakids.be. "Postzegels verzamelen is niet alleen voor mensen met grijze haren. Paninikaarten en Pokémon bewijzen dat in elke jongere een verzamelaar zit", zeggen Els Michielsen en Mieke Goris.

De 'Binkse Ruilclub', een filatelievereniging uit Turnhout, heeft enkele fanatieke jeugdleden. Maar voor hen is het moeilijk om leeftijdsgenoten te vinden met wie ze postzegels kunnen ruilen. De postzegelclub wil daar verandering in brengen door meer kinderen warm te maken voor filatelie. "In heel België zijn er maar twee postzegelclubs met een jeugdwerking", vertelt Els Michielsen. "Op grote beurzen zien we dat kinderen wel interesse hebben, maar als er geen club in de buurt is waar ze terechtkunnen, gaat die interesse weg. Wij willen die kinderen via de nieuwe website vanop afstand begeleiden in hun hobby."

Els Michielsen werkte mee aan de website.
ton wiggenraad Els Michielsen werkte mee aan de website.

Beeldverhalen

De Binkse Ruilclub telt momenteel acht jeugdleden. Bij de club zijn ze overtuigd dat de website kan helpen om meer kinderen warm te maken voor de hobby. "Maar als je alleen verzamelt en in boeken steekt, wordt het snel saai", zeggen Mieke Goris en Els. "Daarom gaan wij met onze jeugdleden verder. Er worden 'beeldverhalen' gemaakt rond een gekozen thema dat aansluit bij de leefwereld van dat kind, bijvoorbeeld poezen, schepen, muziek of Walt Disney. Zo ontstaan pronkstukken die meedoen aan tentoonstellingen en wedstrijden. Heel wat Binkse jeugdverzamelingen zijn zo zelfs de wereld rondgegaan en werden beloond met prijzen en medailles tot in Thailand en China toe."

Spelletjes

De jeugdmonitoren van de Binkse Ruilclub zien regelmatig nieuwe jongeren opduiken in de club, maar vaak haken ze snel af, omdat de bijeenkomsten op zondagvoormiddag samenvallen met andere hobby's. "Vandaar groeide het idee om te proberen kinderen en jeugd op een eigentijdse manier te bereiken", zegt Els. "We hopen met de website meer kinderen en jongeren de wereld van de postzegel te laten kennen. Kinderen uit heel Vlaanderen en Nederland kunnen op de website terecht. Er staat veel informatie op over postzegels verzamelen en tentoonstellingen, maar de natuurgidsen Jeffie en Mientje rapporteren bijvoorbeeld ook over het leven van gorilla's of vlinders. Dit is dan geïllustreerd met postzegels. We hebben ook filatelistische spelletjes voorzien, zoals een postzegelmemo of woordzoekers."

Nederland

De Binkse Ruilclub haalde de mosterd voor de website in Nederland, waar stampkids.nl al heel wat jongeren naar de postzegels bracht.


"Via maandelijkse filatelistische opdrachten willen we niet alleen jongeren uit de regio, maar jongeren over heel Vlaanderen aan het werk zetten om zaken door te sturen waarmee ze prijzen kunnen winnen", vertelt Mieke Goris. "Via het onderdeel 'meedoen aan evenementen' op de website willen we hen stimuleren om ook mee te doen met tentoonstellingen en hen hierin digitaal begeleiden bij het opstellen van hun verzameling."