"Klanten appreciëren ons personeel"

BESCHUTTE WERKPLAATS AMIVAL VIERT VANDAAG 50STE VERJAARDAG

ton wiggenraad
De beschutte werkplaats Amival uit Turnhout bestaat deze week precies vijftig jaar. De 470 werknemers van Amival vieren dat vandaag met een groot feest. Verscheidene grote firma's zoals Soudal, Janssen Pharmaceutica en Cartamundi doen al jaren een beroep op het bedrijf. "Ze weten het werk van werknemers met een handicap te appreciëren", klinkt het bij Amival.

Amival staat voor Arbeid voor Minder-Validen en is in 1964 opgericht in Turnhout. De vzw startte met één werkplaats voor acht werknemers in een woonhuis in het Begijnhof. Daarna ging het snel. "Drie jaar later werkten er al 107 werknemers in zeven huisjes", luidt het bij Amival. "Om het tekort aan capaciteit op te vangen, kwam er in 1969 een nieuwbouw in de Begijnendreef. Het idee was dat Amival met deze nieuwbouw goed uitgerust zou zijn voor vele jaren. Maar al tien jaar later was de accommodatie opnieuw te klein. Er kwam in 1979 een nieuwe site op de Everdongenlaan bij, dit keer in het hart van de industriezone. Na een paar uitbreidingen volgde in 1997 een tweede vestiging in de Tieblokkenlaan."


Momenteel is Amival een modern bedrijf met 470 medewerkers: 400 werknemers met een handicap en 70 omkaderingsleden.

ton wiggenraad

Grote kracht

Soudal, Janssen Pharmaceutica, Cartamundi en vele andere grote en kleine bedrijven doen een beroep op Amival, onder meer voor verpakkingswerk en handboekbinderij. In totaal telt de beschutte werkplaats ongeveer 200 klanten. "Voor mensen die elders op de arbeidsmarkt geen kans krijgen, wordt bij Amival een job op maat gezocht met de gepaste ondersteuning", vertelt de directie van Amival. "Niet altijd eenvoudig, maar voor de 400 werknemers betekent het wel dat ze niet enkel een kwetsbare persoon met een handicap zijn, maar ook een grote kracht zijn voor de maatschappij."


Eén van de werknemers die vandaag de vijftigste verjaardag mee zal vieren, is Cindy Van Litsenborg. Zij werkt sinds april 1999 bij Amival, in de vestiging aan Tieblokken. "Daarvoor heb ik bij Quick gewerkt. Maar de kassa en de zaal lukten ik niet. Dan ben ik een paar weken busbegeleider geweest, maar ook dat was moeilijk. Vervolgens was ik poetsvrouw in het stadhuis. Maar mijn tempo lag veel te laag. Ik ben dan hier proef komen draaien en ik ben vrij rap daarna bij Amival begonnen."


In 2010 besliste Cindy te stoppen bij Amival. Ze nam die beslissing omdat een kennis voortdurend zei 'dat Amival toch niks voor haar was'. Ze ging opnieuw in een poetsbedrijf werken. "Maar dat ging niet. En ik moest veel te vroeg uit mijn bed. Om 7 uur 's morgens moest ik al bij een apotheker in Herentals zijn. Ik had heimwee. Toen heb ik weer contact opgenomen met de personeelsdienst van Amival. Ik kreeg en tweede kans. Nu werk ik hier sinds twee jaar."


Cindy komt elke dag met plezier naar het werk. "Op school hebben ze mij vroeger veel gepest. Ik deed Gezins- en Nijverheidstechnieken, maar ik kon niet volgen. Hier heb ik wel veel vrienden en ik lach bijna elke dag. Ik ga hier niet meer weg. Ik blijf tot aan mijn pensioen."


In de andere vestiging van Amival, aan de Everdongenlaan, is Bart Pieters aan de slag. Hij startte in april 2000 bij Amival. Voordien kwam hij aan de kost in een beschutte werkplaats in Brasschaat. "Maar ik leerde iemand van Merksplas kennen", vertelt Bart. "Een jonge weduwe van 29 jaar die alleen achterbleef met twee kleine kinderen. Een jongen van zes en een meisje van acht. Wij zijn gaan samenwonen. Ik heb hier in de streek werk gezocht en ben bij Amival terecht gekomen."


Bart zit in een rolstoel en is slechtziend. Bij Amival verpakt hij gesloten voeding, een baan waar hij een dubbel gevoel bij heeft. "Mentaal ben ik hier niet op mijn plaats. Fysiek wel. Dat maakt het soms moeilijk", vertelt Bart. "Ik voel me evenwaardig aan de begeleiders. Maar die zeggen nogal rap: 'ge kunt dat niet'. Terwijl ik dan bij mezelf denk: 'laat het mij alstublieft eerst eens proberen'."

Boek

De getuigenissen van Cindy en Bart zijn samen met die van enkele andere werknemers opgenomen in een boek over vijftig jaar Amival. Het boek is niet te koop, maar wordt verspreid bij 470 werknemers, stakeholders (iedereen die betrokken is bij Amival, nvdr) en sympathisanten.