'Hand in Hand' neemt pauze

VOETBALCLUB HOUDT NA GEDWONGEN VERHUIS NOG 60 LEDEN OVER

Erik Smeets, voorzitter Hand in Hand, op de Leemshoeve.
WTW Erik Smeets, voorzitter Hand in Hand, op de Leemshoeve.
Na 96 jaar dreigt voetbalclub 'Hand in Hand' te verdwijnen. De club heeft bij de voetbalbond een jaar inactiviteit aangevraagd omdat ze niet langer over een goede locatie beschikt. Als er na volgend seizoen geen oplossing is, bestaat Hand in Hand niet meer.

Toen in 1921 de 'Koninklijke Turnhoutse SportKring Hand in Hand' werd opgericht, had niemand het succes van het kleine broertje van KFCT verwacht. In die eerste periode behaalde de club mooie resultaten, zoals in de jaren 30, toen ze in tweede klasse speelden en in de Beker van België in de halve finale van Cercle Brugge verloor. De jongste decennia stond Hand in Hand vooral bekend als de club voor iedereen. Eén van de bekendste Turnhoutenaren, wijlen dokter Paul Janssen, speelde ooit nog bij Hand in Hand.

Aldi

Jarenlang speelde de club op terreinen aan de Gierle Steenweg, tot ze in 1983 verhuisde naar de Veedijk. Daar had de club drie velden ter beschikking, tot ze vorig jaar in januari de locatie abrupt moest verlaten. De grond waarop de terreinen liggen, is van de intercommunale IOK en die heeft afspraken gemaakt met supermarktketen Aldi. Die zal daar een nieuw distributiecentrum neer poten. Daarop vertrok de voetbalclub naar sportpark Leemshoeve, waar ook KFCT Turnhout speelt.


Na de verhuis hield Hand in Hand nog weinig leden over. "We hadden de mensen op het einde van vorig seizoen gevraagd om toch te proberen op de Leemshoeve. Dat hebben ze geprobeerd, maar dit jaar zijn we teruggevallen van tweehonderd naar zestig actieve leden", treurt voorzitter Erik Smeets van Hand in Hand. "Voor heel wat mensen is deze verplaatsing moeilijk. Met de fiets is het voor onze jeugd erg gevaarlijk om tot hier te komen. En bovendien is de accommodatie ook niet groot genoeg. Onze cafetaria was vroeger veel ruimer dan nu. Het is gewoon niet meer hetzelfde Hand in Hand."


Het ledenaantal van de rood-blauwe club smolt al sneeuw voor de zon, de meeste jeugdspelers vonden inmiddels al een andere club in hun buurt. Omdat het bestuur voorlopig geen oplossing of verbetering ziet, heeft Hand in Hand voor volgend seizoen geen ploegen ingeschreven. "We staan dan op inactief en kunnen ons stamnummer (210, red.) één jaar behouden in die situatie. Dat wil zeggen dat er nog hoop is. Maar als er geen goed plan komt, stopt het na het dat jaar inactiviteit waarschijnlijk", meent de voorzitter.

Waterheide

Het bestuur van de vierdeprovincialer betreurt enorm dat de club vorig jaar al weggestuurd is aan de Veedijk, terwijl er nog steeds geen distributiecentrum staat. Als Hand in Hand daar nog een seizoen of twee had kunnen blijven, dan was er misschien een andere oplossing of nieuwe locatie gevonden. "Ik betreur ook enorm dat er zo slecht over gecommuniceerd is. Er is ons vorig jaar gezegd dat de club er meteen weg moest, nu blijkt dat het niet het geval was. Intussen zou het Aldi-project wel op de rails staan. De Veedijk zou op lange termijn nooit een oplossing zijn geweest", reageert schepen van Sport Hannes Anaf. "We zijn aan de Slagmolenstraat nog wel bezig met de aanleg van voetbalvelden (project Waterheide), maar dat duurt nog enkele jaren. En aanvankelijk had Hand in Hand gezegd dat de club naar de Leemshoeve zou trekken."


Hoe dan ook hangt de toekomst van Hand in Hand aan een zijden draadje. "Als er een nieuwe groep komt die er zijn schouders onder wil zetten, wil ik de optie openhouden. Anders zal onze sportclub van het toneel verdwijnen", besluit voorzitter Erik Smeets.