'Foto Konijnenberg' geplunderd

BOEVEN MAKEN VOOR MINSTENS 50.000 EURO AAN CAMERA'S BUIT

Marc Van Deun bij de ingeslagen kasten van de Leica-fototoestellen.
ton wiggenraad Marc Van Deun bij de ingeslagen kasten van de Leica-fototoestellen.
Dieven zijn woensdagochtend 'Foto Konijnenberg' binnengedrongen. Ze sloegen een gat in de muur en namen uitgebreid de tijd om de duurste camera's uit te kiezen. "De waarde van de buit schommelt tussen 50.000 en 80.000 euro", zegt winkelverantwoordelijke Marc Van Deun.

Het inbraakalarm van Foto Konijnenberg aan de Everdongenlaan in Turnhout trad gisterochtend rond 5 uur in werking. Op de camerabeelden bleek achteraf dat de dieven op dat moment al anderhalf uur in de winkel waren. Ze wisten perfect waar ze konden komen om uit het zicht van de alarmsensoren te blijven. Ze hadden daardoor alle tijd om de vitrines met de duurste camera's leeg te roven. "De daders hebben bij een naburig bedrijf houten cilinders gestolen om op ons dak te klimmen", beschrijft Marc Van Deun de inbraak. "Ze hebben er de dakbedekking losgesneden, maar het bleek te moeilijk om langs daar in te breken. Ze hebben vervolgens achteraan in de muur een groot gat geslagen."

Het gat in de achtergevel is voorlopig gedicht.
Ton Wiggenraad Het gat in de achtergevel is voorlopig gedicht.

Vooraf inspectie

Nadat ze het gat in de buitenmuur geklopt hadden, kwamen de inbrekers uit in een smalle ruimte achter de vitrinekasten. De gangsters wisten vervolgens perfect langs welke vitrinekast ze hun weg verder moeten zetten. "Na het gat in de buitenmuur zijn ze twee meter opzij gegaan om daar een gyprocplaat en de achterwand van een vitrinekast kapot te slaan", zegt Van Deun. "Het is wellicht niet toevallig dat ze juist via de vitrinekast met de goedkoopste camera's zijn gekomen. Als ze in die kast een camera beschadigden, was het niet zo erg voor hen. Ze wisten perfect waar ze moesten zijn. Het kan niet anders dan dat de daders vooraf de winkel hebben geïnspecteerd."


Nadat ze zich via de vitrinekast een weg naar de winkel hadden gebaand, wisten de daders perfect tot waar ze konden lopen om uit het oog van de alarmsensoren te blijven. Op de camerabeelden zijn wel lichtflitsen van zaklantaarns te zien, maar de daders zelf blijven uit beeld. Intussen roofden ze drie vitrinekasten met dure camera's van Nikon, Canon en Leica leeg. "Pas anderhalf uur nadat ze ingebroken hadden, zijn ze verderop in de winkel gegaan om nog andere camera's, statieven en lenzen te stelen", vervolgt Marc Van Deun. "Het alarm is op dat moment in werking getreden, maar de indringers waren al spoorloos toen de bewakingsfirma aankwam."

De dieven kropen door een brede spouw in de muur en door een vitrinekast.
ton wiggenraad De dieven kropen door een brede spouw in de muur en door een vitrinekast.

Inventaris

De winkelverantwoordelijke raamt de totale buit op vele tienduizenden euro's. "Er zijn tientallen camera's gestolen. Allemaal van dure merken. Er zitten enkele camerasetjes tussen van 2.600 euro. Door het sporenonderzoek van de politie hebben we nog geen volledige inventarisatie kunnen maken, maar voorlopig zitten we aan een verlies van 45.000 euro. Wanneer de volledige inventarisatie klaar is, zal het bedrag van de gestolen camera's wellicht schommelen tussen 50.000 euro en 80.000 euro. En dan spreken we alleen nog maar over de buit, niet over de schade aan de muur en de vitrinekasten. Bovendien moesten we enkele klanten teleurstellen."


De zaakvoerders hebben collega's op de hoogte gebracht van de diefstal en hen gevraagd alert te zijn als iemand camera's te koop aanbiedt. Al denken ze dat de gestolen camera's wellicht op de zwarte markt terecht zullen komen. "De daders hebben zelfs hun tijd genomen om de verpakkingsdozen van de camera's te stelen. Daardoor zijn ze in niks te onderscheiden van nieuwe."


Het labo van de politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. Speurders gingen in de vitrinekasten onder meer op zoek naar vingerafdrukken. Ook de gegevens van de nummerplaatlezers in de buurt onderzoekt de politie.