"Coalitie wordt evenwichtsoefening"

N-VA, SP.A, GROEN EN CD&V KRIJGEN ELK TWEE MANDATEN, SJERP VOOR VAN MIERT

Marc Boogers (Groen), Paul Van Miert (N-VA), Francis Stijnen (CD&V) en Hannes Anaf (sp.a) slaan de handen in elkaar.
Ton Wiggenraad Marc Boogers (Groen), Paul Van Miert (N-VA), Francis Stijnen (CD&V) en Hannes Anaf (sp.a) slaan de handen in elkaar.
De vier coalitiepartners in Turnhout zullen allemaal water bij de wijn moeten doen om de stad bestuurbaar te houden. Rechts en links moeten noodgedwongen samenwerken. "Het wordt zoeken naar een evenwicht, maar we kunnen heel wat verwezenlijken voor de stad."

De kopstukken van N-VA, sp.a, Groen en CD&V bevestigden gisteren dat ze de komende zes jaar samen willen besturen in Turnhout. Ook het aantal mandaten is al afgesproken: N-VA levert de burgemeester en één schepen. Sp.a, Groen en CD&V krijgen elk twee schepenen. Turnhout heeft dus een nieuwe coalitie.


Of toch niet? Groen-lijsttrekker Marc Boogers houdt nog een slag om de arm. "Het is te vroeg om te zeggen dat we in een coalitie stappen. We stappen in gesprekken om tot een coalitie te komen", beklemtoont Boogers. "We hebben een eerste gespreksronde achter de rug. Daarbij zijn al heel wat programmapunten op tafel gelegd. We zullen nu verder bekijken of iedere partij maximaal zijn programma kan waarmaken in een bestuursakkoord."


Toekomstig burgemeester Paul Van Miert spreekt wel al van een coalitie. "We hebben alleszins de intentie uitgesproken om met deze vier partijen verder te gaan. We zijn al heel ver met een visietekst en met de speerpunten. Ik denk niet dat er nog iets of iemand roet in het eten kan gooien", aldus Van Miert.

Veel verwezenlijken

Door de ideologische verschillen tussen de partijen lijkt de coalitie een vreemde eend in de bijt, maar er waren amper werkbare alternatieven. "De kiezer heeft de kaarten zo gelegd. Vijftien zetels zijn rechts. Tegelijkertijd is ook links vooruit gegaan, met een zetel winst voor sp.a en PVDA", zegt Hannes Anaf. "De kiezer heeft er dus voor gekozen om zowel rechts als links in het bestuur vertegenwoordigd te zien. Het staat nu al vast dat het niet altijd even gemakkelijk zal zijn. Maar ik ben wel overtuigd dat we een sterk team kunnen vormen waarmee we heel wat dingen voor Turnhout kunnen verwezenlijken."


CD&V was de grote verliezer van de verkiezingen, maar zal in de nieuwe coalitie toch evenveel mandaten krijgen als de andere drie partijen. "Zondagavond was er teleurstelling. Maar er moet sowieso een coalitie van 4 partijen gevormd worden, en we hebben ons altijd opengesteld om mee te besturen", zegt Francis Stijnen. "Of deze coalitie werkbaar is op inhoudelijk vlak? Ja, als je vanaf het begin goed afspreekt wat je prioriteiten zijn en waar je naar toe wil. Als iedereen met een positieve ingesteldheid aan de tafel zit, kunnen we heel wat betekenen voor Turnhout en een nieuw elan brengen."