"Blijven met zoveel vragen achter"

EMOTIONEEL AFSCHEID VAN KAMPIOEN KICKBOKSEN MARC DE BONTE (26)

Met veel pakkende woorden en foto's werd er zaterdag afscheid genomen van Marc De Bonte (26). De wereldkampioen kickboksen uit Kasterlee verdween op 5 november en werd drie weken later dood teruggevonden. Een oorzaak is er nog niet. "We hebben samen zo hard naar je gezocht en nu blijven we met zoveel vragen achter", klonk het.

De aula van het crematorium in Turnhout was veel te klein voor alle familie, vrienden, kennissen en fans van de kampioen kickboksen. Marc De Bonte was een zeer graag geziene jongeman. "Eentje met een hart van goud. Geen moeite was te veel om ons te helpen, geen afstand te ver", zeiden enkele vrienden tijdens de afscheidsviering.

Vriendin

Ook Marcs vriendin Marly nam het woord om over haar grote liefde enkele mooie pakkende woorden te vertellen. "Jouw lieve lach, jouw mooie groene ogen, jouw enthousiasme, jouw humor. Dolverliefd ben ik op jou. Je bent de man van mijn leven", vertelde Marly. De toekomst lachte het jonge koppel toe. Ze woonden samen in de woning van Marly in het Nederlandse Best. "Jij hebt van mijn huis een echte thuis gemaakt. We waren zo gelukkig en vormden een hecht gezinnetje met ons hondje Pommeke. Een hond in huis hebben, was jouw wens. Pommeke was jouw dikke vriend, die je overal mee naartoe nam. Ik had zo graag onze liefde willen bezegelen met een kindje. Het zou het mooiste, liefste en beste kindje van de wereld worden, want het had het beste van ons met twee. Ja, we praatten vaak over kinderen."

Ring

Marc zag zijn lieve Marly ontzettend graag. Zo graag zelfs dat hij van plan was om haar ten huwelijk te vragen. Ook een ring had hij al. "Ik heb de ring van je mama Kristel gekregen. Ik draag hem rond mijn vinger en ik doe hem nooit meer af. Steeds zeg ik opnieuw 'ja, ik wil'", zei Marly geëmotioneerd. "Ik kan niet geloven dat ik jou nooit meer ga kunnen zien en aanraken. Ons verhaal houdt hier misschien wel op, maar onze liefde blijft bestaan."

Tijdens de afscheidsviering werd er niet gepraat over de voorbije drie bijzonder moeilijke weken waarin Marc vermist was en er met man en macht naar hem gezocht werd. Enkel zijn vrienden vertelden dit: "Marc, Marcske, Marc 'Big Mac' De Bonte, wat gaan we je zo ongelofelijk hard missen. Wij blijven achter met vele vragen en verdriet. We hebben er alles aan gedaan om je te vinden. Je zou zeggen, zoals je dat anders ook deed, 'Merci hé mannen!' gevolgd door jouw aanstekelijke lach."

Wereldtitel

Op het einde van het afscheid werden er enkele videobeelden getoond van Marc, waarin hij aan het werk te zien was als kickbokser. Onder andere zijn deelname aan het wereldkampioenschap van 2014 in het Amerikaanse Denver werd getoond. Marc werd daar de jongste wereldkampioen ooit, op amper 24-jarige leeftijd. Geen enkele Belg schopte het ooit zover. "Nu droomde je opnieuw van de wereldtitel. Je ging er voor de volle 300 procent voor, zoals we jou kenden. Ik ben zo blij en trots dat ik naast jou mocht staan, Marc", zei zijn persoonlijke trainer Ludo Kaethoven nog.

Hoe de jonge kickbokser veel te vroeg aan zijn einde kwam, blijft momenteel nog een raadsel. Zijn lichaam werd drie weken na zijn verdwijning op 24 november teruggevonden in het Wilhelminakanaal in het Nederlandse Oirschot.

Marc De Bonte.
ton wiggenraad Marc De Bonte.
Vrienden en familie buiten aan het crematorium van Turnhout.
ton wiggenraad Vrienden en familie buiten aan het crematorium van Turnhout.