Trucker krijgt milde straf voor dodehoekongeval

OUDERS OPGELUCHT: WATSE (15) TREFT GEEN SCHULD AAN EIGEN DOOD

Kristof P. (41) uit Deerlijk zal binnenkort anderhalve maand zijn vrachtwagen aan de kant moeten laten staan. De politierechter veroordeelde hem gisteren voor het ongeval waarbij in oktober 2014 fietser Watse Bulckaen (15) om het leven kwam. "Een mild vonnis of niet, voor ons maakt het niet uit", zegt vader Bulckaen. "We krijgen er Watse immers niet mee terug. Maar we zijn wel opgelucht dat de rechter oordeelde dat alleen de trucker verantwoordelijk is voor het ongeval."

Op weg naar school belandde Watse Bulckaen twee jaar geleden bij het dwarsen van de N36 onder de vrachtwagen van Kristof P. uit Deerlijk. Dat gebeurde op het kruispunt met de Stationsstraat, toen de vrachtwagen

rechts afsloeg.

Voor de tiener kwam alle hulp te laat. "De trucker had Watse moeten opmerken", vond de familie van de scholier. Maar groot was hun verwondering toen de advocaat van Kristof P. tijdens de pleidooien opperde dat de tiener ook gedeeltelijk schuld had aan het ongeval.

Watse was onvoorzichtig geweest, had het kruispunt te snel willen dwarsen terwijl hij zonder enige twijfel de vrachtwagen had gezien.

Goeie reputatie

Ook de verkeersdeskundige raakte er niet helemaal uit. Een dodehoekongeval was een mogelijkheid maar dat kon niet aangetoond worden. En dus was het wachten tot het vonnis van de politierechter. Die wikte alle argumenten zorgvuldig tegen elkaar af en oordeelde vrij mild.

Hij legde de schuld voor het ongeval integraal bij trucker Kristof P., die een onberispelijke reputatie had, maar strafte hem niet al te zwaar. Drie maanden voorwaardelijke celstraf, een boete van 1200 euro en een rijverbod van drie maanden, de helft daarvan met uitstel. Het beperkte rijverbod is opvallend. "Maar voor ons maakt het eigenlijk niet uit", zegt Wim Bulckaen, de vader van Watse.

"Eerder gaven wij al aan dat we geen wrok koesteren tegenover de trucker. Mensen maken fouten in het verkeer, in ons geval helaas met onomkeerbare gevolgen. Hij had Watse moeten zien maar deed dat niet. Daar valt echter niks meer aan te veranderen. Stevig en herhaald sensibiliseren van al wie veel in het verkeer zit, lijkt ons aangewezen. Minder verkeersslachtoffers moet het uitgangspunt zijn."

Kruispunt heringericht

Het kruispunt waar Watse verongelukte, is intussen heringericht. Fietsers die er de N36 willen dwarsen, moeten eerst enkele meter uitwijken naar rechts vooraleer ze kunnen doorrijden. "Dat maakt de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker tegenover bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs nog beter dan ze al was", zegt Wim Bulckaen. "Hoewel de ingreep voor ons te laat komt, juichen we ze toe. Elk slachtoffer is er één te veel."

Watse Bulckaen werd in oktober 2014 aangereden door een vrachtwagen toen hij met de fiets naar school reed. Hij overleefde het ongeval niet.
JVK Watse Bulckaen werd in oktober 2014 aangereden door een vrachtwagen toen hij met de fiets naar school reed. Hij overleefde het ongeval niet.