Winnaar eet 99 nuggets in twee uur tijd

JEUGHUIS DEN BORDUUR HOUDT EERSTE BK-EETWEDSTRIJD CHICKEN NUGGETS

Veertig dapperen begonnen vol goede moed aan het eerste Belgisch kampioenschap 'Chicken Nuggets eten'.
Sven Ponsaerts Veertig dapperen begonnen vol goede moed aan het eerste Belgisch kampioenschap 'Chicken Nuggets eten'.
In Baal vond vrijdagavond op initiatief van Jeugdhuis Den Borduur het eerste Belgisch Kampioenschap 'Chicken Nuggets eten' plaats. Veertig kandidaten verorberden tijdens de eetwedstrijd samen zo'n 2.700 chicken nuggets. Winnaar Rik Nauwelaerts strandde op 99 stuks.

"Het idee ontstond na de kleinschalige, interne Bitterballenwedstrijd die we vorig jaar in het jeugdhuis zelf hielden", vertelt Gille Isenborghs (19) van het organiserende Jeugdhuis Den Borduur. "De winnaar maakte toen 70 bitterballen soldaat. Gezien de grote interesse wilden we een echte wedstrijd. We hadden ook voor bouletten of curryworsten kunnen kiezen, maar een eetwedstrijd met de momenteel erg populaire 'chicken nuggets' bestond nog niet, en dus hebben we hier meteen ook een BK voor georganiseerd.

Bakker van dienst Gilbert gooide zo'n 2.700 chicken nuggets in het frituurvet.
Sven Ponsaerts Bakker van dienst Gilbert gooide zo'n 2.700 chicken nuggets in het frituurvet.

Uitverkocht

De veertig beschikbare plaatsen voor het ludieke initiatief in de parochiezaal van Baal waren meteen de deur uit. "Onder de deelnemers waren een vijftiental 'thuisspelende' Baalenaren, maar ook Antwerpenaren, Limburgers, Oost- en West-Vlamingen en zelfs vijf Nederlanders, waar eetwedstrijden een pak populairder zijn", weet de medeorganisator. Voor hun 10 euro inschrijvingsgeld krijgen de deelnemers zoveel nuggets als ze aankunnen. Eveneens inbegrepen: een flesje water en saus à volonté. "Men moet over verschillende eliminatierondes van eerst 10, daarna 5, 3 en uiteindelijk 2 minuten telkens vijf nuggets naar binnen werken", legt Isenborghs uit. "Wie daar niet in slaagt, valt af."

Kampioenen in het eten van chicken nuggets: Rik Nauwelaerts en Bjorn Vancampfort.
Sven Ponsaerts Kampioenen in het eten van chicken nuggets: Rik Nauwelaerts en Bjorn Vancampfort.

Bijna record

De eerste opgever was er 'al' na 23 stuks. Na twaalfe ronde - goed voor 60 stuks - bleven nog vier kandidaten over. De enige overblijvende Baalenaar Robin Smits was meteen daarna voldaan en Peter Denecker moest na 65 stuks opgeven. Bjorn Vancampfort (24) uit Dessel en Rik Nauwelaerts (29) uit Beerzel (Putte) maakten onderling uit wie de eerste Belgische Kampioen 'Chicken Nuggets eten' werd. Aan een tempo van vijf nuggets per twee minuten moest Bjorn uiteindelijk in ronde 17 - na meer dan tachtig nuggets - opgeven. Winnaar Rik ging voor een recordaantal van honderd. Het allerlaatste honderste stuk kreeg hij echter niet binnen de tijd binnengewurmd. Hij strandde dus op 99 stuks op zo'n twee uur tijd, goed voor een extra maaginhoud van precies twee kilo kippenvlees.


"Geen zorgen, alles blijft mooi binnen", verzekert de winnaar die hiermee zijn twaalfde eetwedstrijd van in totaal vijftien deelnames in vijf jaar tijd wint. "Vorige week won ik in Mol nog met 103 bitterballen, maar mijn specialiteit is curryworst. Veertig op een uur is m'n record. Ik doe ook eetuitdagingen. De 'Balense Reus', het 'curryworsten-Atomium',... Onlangs at ik in Praag nog één kilogram biefstuk op 30 minuten tijd. Maar die honderdste nugget was er vandaag teveel aan: vol is vol. Als je op het einde echt moet binnenwurmen krijgt alles een 'kartonsmaak'", aldus Rik.

Speciale maag

Of ik een speciale maag heb? Dat moet wel zeker. Tot de middag voor een wedstrijd eet ik trouwens zoals anders. Kort ervoor ga ik wel nog een uur of twee sporten: lopen, fietsen, krachttraining. En morgen opnieuw, om alles er weer af te krijgen. Last heb ik trouwens nooit. Zo dadelijk een Duvel om de vertering goed op gang te krijgen, en de uren erna drie tot vier liter water, om het teveel aan zout weg te werken."

De winnaar kreeg naast een beker onder meer een restaurantbon - om eens écht te gaan eten, én een pak... chicken nuggets.

Met de wedstrijd van het jeugdhuis is een nieuwe jaarlijkse traditie in Baal geboren. Wie het record van Rik wil verbeteren, krijgt daar volgend jaar dus de kans toe. Hijzelf heeft al wel gezegd zijn titel te zullen komen verdedigen.

Video
Beelden van het BK kan u overigens HIER bekijken.Video