Voortaan ook jongdementen in Damiaan

Hoofd bewonerszorg Ilse Peeters, directeur Yves Minnoye en medewerker Lore Rummens in de nieuwe leefkamer.
Sven Ponsaerts Hoofd bewonerszorg Ilse Peeters, directeur Yves Minnoye en medewerker Lore Rummens in de nieuwe leefkamer.
Woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo heeft onlangs een nieuwe leefgroep voor jongdementen geopend. In leefgroep 'De Zonnebloem' vinden voortaan tot acht jonge mensen met Alzheimer een nieuwe thuis .

"Deze leefgroep is specifiek voor patiënten jonger dan 65 jaar die problemen hebben om zich in tijd en ruimte te oriënteren. Hier gelden geen strikte regels, maar proberen we zo goed mogelijk een huiselijke, warme sfeer te benaderen", zegt Yves Minnoye, directeur van Damiaan. "Het bewonersleven speelt zich grotendeels af in de gezellige, sfeervolle leefruimte die uitgerust is met een multifunctionele open keuken. De nadruk van onze leefgroepwerking ligt op stimulatie, een zinvolle dagbesteding, ondersteuning, eigenwaarde en begeleiding op maat. Er wordt dan ook gewerkt vanuit de persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden van de bewoners, waarbij hun noden, interesses en vaardigheden centraal staan. Iedere bewoner vindt privacy en rust in zijn modern ingerichte eenpersoonskamer met badkamer." Voor de nieuwe afdeling - de eerste van de ruim 70 voorzieningen tellende Senior Living Group - werd een voormalige rusthuisvleugel helemaal gerenoveerd. Naast verplegers zijn er ook gespecialiseerde medewerkers zoals ergotherapeuten, orthopedagogen en een kinesitherapeut. In totaal gaat het om zo'n 13 medewerkers. (SPK)