Huurhuis verandert in stort met ongedierte en stank

Na klachten van buurt: gemeente ruimt tonnen afval rond onbewoonbaar verklaarde woning

Nadat ze vrijdag aan dat huzarenwerk was begonnen, heeft de gemeente Tremelo ook maandag nog vele vrachtwagens afval verwijderd vanuit een tuin van een woning langs de Boterstraat. Het huurhuis van een ouder koppel en hun twee zonen werd na aanhoudende klachten uit de buurt over onder meer reukhinder en de aanwezigheid van ongedierte door de burgemeester onbewoonbaar verklaard.
Gisteren waren er al vele vrachtwagens afval afgevoerd.
Sven Ponsaerts Gisteren waren er al vele vrachtwagens afval afgevoerd.

Meerdere werknemers van de Technische Dienst werden opgetrommeld om op bevel van de burgemeester de grote tuin rondom de woning ‘afvalvrij’ te maken. In totaal werd een achttal vrachtwagens boordevol afgedankte huisraad naar een afvalverwerker afgevoerd. “Een stort, anders kan je het niet noemen”, omschrijft burgemeester Paul Dams (Open Vld) de situatie. “De gigantische berg rommel zorgde ook voor een rattenplaag en enorme geurhinder.”

Volgens een van de zonen, actief in aan- en verkoop van inboedels, is het een en ander het gevolg van het ontbreken van een loods. “In de periode van het jaar dat we hier wonen, is de situatie tot dit uitgegroeid. Eens nat, begint alles te ruiken, en daar komen ratten op af.”

Werkelijk rondom het hele huis stonden afgedankte spullen 'gestockeerd'.
Sven Ponsaerts Werkelijk rondom het hele huis stonden afgedankte spullen 'gestockeerd'.

Aanhoudende klachten van omwonenden bij de Milieudienst en een petitie met enkele tientallen handtekeningen van bewoners uit de Boterstraat en naburige IJzerstraat maakten dat de burgemeester de woning vrijdag in het kader van de algemene gezondheid onbewoonbaar liet verklaren. “We zijn niet onmenselijk tewerk gegaan”, verzekert Dams. “Ik had de bewoners 14 dagen geleden al het bevel tot een grondige ontruiming van de tuin gegeven. Maar omdat het niet snel genoeg ging, werden ook onze werkmannen ingeschakeld met bulldozer en vrachtwagen.” 

Oude zetels, frigo’s, afgedankte grasmachines, alle mogelijke huisraad en speelgoed,… tonnen afval werden vrijdag en gisteren afgevoerd. “Eens alles weg, zal een ongediertebestrijder worden ingeschakeld om de ratten te verwijderen. De eigenaar zal voor alle kosten opdraaien. Ondertussen ziet het er al een stuk beter uit, maar ik zal zelf dagelijks de voortgang blijven controleren”, aldus nog de burgemeester.

Ondertussen kregen de bewoners van de vrederechter het bevel uiterlijk tegen 16 oktober het huurhuis te verlaten. Voor de familie wordt door het OCMW elders een onderkomen gezocht. 

De woning is onbewoonbaar verklaard. Tegen 16 oktober moeten de bewoners eruit.
Sven Ponsaerts De woning is onbewoonbaar verklaard. Tegen 16 oktober moeten de bewoners eruit.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.