Een commerciële ramp voor Tremelo?

DOEK VALT OVER EEN BEGRIP IN DE GROTE REGIO: MODESPECIAALZAAK BOBO SLUIT NA 40 JAAR

Bobo werd onder meer door haar talrijke en groots opgezette BV-modeshows tot over heel Vlaanderen bekend. Bekende gezichten die hun naam verbonden aan de zaak zijn onder meer Véronique De Kock (r.) en Phaedra Hoste (l.)
Sven Ponsaerts Bobo werd onder meer door haar talrijke en groots opgezette BV-modeshows tot over heel Vlaanderen bekend. Bekende gezichten die hun naam verbonden aan de zaak zijn onder meer Véronique De Kock (r.) en Phaedra Hoste (l.)
Na 40 jaar valt het doek over de bekende BV-modespeciaalzaak Bobo. De kledingspeciaalzaak - een begrip in de grote regio - die klanten van over heel Vlaanderen naar Tremelo lokt, sluit eind dit jaar in schoonheid. "Wij willen eindelijk van het leven profiteren", zeggen de zaakvoerders. Wat er met de winkel moet gebeuren is nog niet beslist. In mei is er nog 2 dagen lang een groots dorpsfeest.

Het nieuws kwam gisteren in Tremelo, en bij uitbreiding ook bij modeminnend Vlaanderen, als een donderslag bij heldere hemel. Kledingwinkel Bobo uit Tremelo - een begrip in de kledingsector - stopt er eind dit jaar na 40 jaar mee. "Voor mijn vriendin Carine en mezelf is het echter een zeer doordachte beslissing. Bobo had nog vele jaren kunnen voortbestaan, maar we vonden het mooi geweest", verduidelijkt zaakvoerder Jan Van Leemputten (64). "Ik sta al 40 jaar aan het roer van een bloeiende zaak. Kunnen afsluiten met een feestelijk jaar, wat kan je je nog meer wensen?", oppert de man, die eindelijk meer van het leven wil gaan genieten.


"Alles begon in het voorjaar van 1977", vertelt de stichter. "Ik opende een kleine kledingwinkel, hier in het centrum van Tremelo. De persoonlijke aanpak en de aangeboden kledij vielen in de smaak. Al snel besefte ik dat het noodzakelijk was om klanten van buiten de regio aan te trekken, en me dus niet tot Tremelo en omstreken te beperken." Bobo investeerde fors in nationale publiciteit en marketing. Iets wat tot op de dag van vandaag ongezien is voor een handelszaak met slechts één vestiging. Nadien ging het razendsnel. De winkel langs de Schrieksebaan breidde almaar uit, tot de 1.500 m2 grote zaak van vandaag.

Sven Ponsaerts

Geniale zet: BV's

Het sponsoren van omroepsters op de nationale zenders, de Miss België-verkiezingen en reclamecampagnes op nationale televisie en radio legden Van Leemputten duidelijk geen windeieren. Vanuit heel Vlaanderen trokken fashionista's naar Tremelo. Geniale zet bleek het inzetten van bv's als ambassadrices. BV-modellen als Ellen Petri, Kim Engelbosch, Veronique De Kock, Ann Van Elsen, Tanja Dexters, Hanne Troonbeeckx en Phaedra Hoste waren jarenlang kind aan huis, en stellen driemaal per jaar de gloednieuwe zomer-, winter - en feestcollectie voor. De BV-modeshows - goed voor Vlaanderens grootste openluchtcatwalk - kunnen altijd op een groot publiek rekenen. Maar eind dit jaar houdt het dus na 40 jaar op.

Sven Ponsaerts

Einde in schoonheid

Bobo wil er tot zolang nog wel een 'serieuze lap' op geven. Jan en Carine benadrukken dat de klanten de komende maanden niets van de geplande sluiting zullen merken. "Carine en ik reizen de komende weken en maanden nog regelmatig naar Italië om nieuwe collecties aan te kopen. We staan erop onze klanten ook komende seizoenen nog te verrassen met nieuwe en modieuze collecties." Op zaterdag 13 en zondag 14 mei viert de winkel zelfs nog zijn 40ste verjaardag met een groots feest - het laatste.


"Het 'Bobo-festivalletje' gaat gewoon door zoals gepland", weet spreekbuis Nathalie Geusen. "We maken er een grote culinaire en modieuze verwennerij van die voor iedereen toegankelijk is. Voor onze deur zal de straat afgesloten worden voor foodtrucks en muziek, er zullen BV's zijn en leuke acties. We willen echt in schoonheid eindigen."

"Zéér spijtige zaak"

Wat er na dit jaar met Bobo gebeurt, weet de zaakvoerder naar eigen zeggen zelf nog niet. Er lopen gesprekken met potentiële overnemers, maar ook een afbraak voor de bouw van nieuwbouwappartementen zou nog tot de mogelijkheden behoren. Bij Bobo werkt een 10-tal mensen.


Voor het handelscentrum van Tremelo kan een volledig verdwijnen op termijn mogelijk wel een 'commerciële ramp' betekenen. Burgemeester Paul Dams (Open Vld) noemt de stopzetting een 'zéér spijtige zaak', zowel op gemeentelijk als commercieel vlak.


"Bobo heeft Tremelo de voorbije 40 jaar mee op de kaart gezet. De naam, die over heel België bekend is, wordt ook meteen aan Tremelo gelinkt - een verdienste van Jan en Carine, waarmee we trouwens altijd een goede samenwerking hebben gehad. Bobo trekt tot op vandaag nog steeds zeer veel volk naar onze winkelstraat. Ik hoop dan ook ten zeerste dat er een overname volgt. Afwachten maar."


Ook Sven Verbeeck van Dagbladhandel De Loft, een overbuur van Bobo, spreekt van een 'groot verlies voor de gemeente'. "Bobo is dé grote aantrekker voor ons handelscentrum. Klanten komen van ver om bij Bobo te winkelen. De rest van de Tremelose handelaars profiteert daar mee van. Hopelijk kan zo'n grote en bekende zaak worden voortgezet. Zeker gezien de huidige leegstand kunnen we het stopzetten van elke zaak echt missen. Hopelijk blijft Tremelo ook zonder Bobo even levendig..."