Begijnendijk 'maakt het uit': geen huwelijk met Tremelo

GEMEENTEN WILLEN WEL 'VERSTERKTE SAMENWERKING' DIE NA 2018 TOT FUSIE KAN LEIDEN

Het gemeentehuis van Tremelo blijft nog zeker tot na de verkiezingen in oktober 2018 bestaan.
Sven Ponsaerts Het gemeentehuis van Tremelo blijft nog zeker tot na de verkiezingen in oktober 2018 bestaan.
Geen lief, en dus ook geen huwelijk. Na het afhaken van Begijnendijk blijft Tremelo zonder potentiële fusiepartner achter. Beide gemeenten besloten de beslissing tot een eventuele fusie tot na de gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen. Een 'versterkte samenwerking' komt er wellicht wél. Zo mislopen ze mogelijk wel de fusiebonus van 12,5 miljoen euro.

Een (verplichte) fusie is slechts een kwestie van tijd, daar zijn zowat alle betrokken partijen in zowel Tremelo als Begijnendijk het roerend over eens. Maar in tegenstelling tot eerdere signalen, is die tijd nog niet aangebroken. Waar de meerderheidspartijen in Tremelo wel degelijk open staan voor een samensmelting met Begijnendijk, bleek 'de liefde' bij de oosterburen eerder deze week bekoeld. "Ik heb dat tot mijn grote verassing ook via de media vernomen", reageert Tremeloos burgemeester Paul Dams (Open Vld) toch enigszins ontgoocheld. "Raar. Mogelijk spelen er andere dingen. Maar nu het lief het uitmaakt, wordt het moeilijk. Als de potentiële partner niet wil, houdt het op. Zo zie je maar hoe de dingen soms kunnen veranderen... Daarom misschien maar goed dat het huwelijk nu niet doorgaat."

Logische partners

De onafhankelijke voorstudie die daar duidelijk op aanstuurt, werd donderdagavond, in aanwezigheid van een Begijnendijkse delegatie, wel nog aan de Tremelose gemeenteraad toegelicht. "Tremelo en Begijnendijk noemen zichzelf 'sympathieke buren' met een goede verstandhouding, eenzelfde politiezone en de Balenberg als historische band. Kortom, het zijn ook volgens ons 'logische partners'", klinkt het bij Studiebureau BDO. "Zeker op langere termijn is een fusie meer kostenbesparend dan een samenwerking. Eerdere vormen van samenwerking blijken in de praktijk ook nog niet te hebben gewerkt. Het zorgt mogelijk voor meer administratieve complexiteit, én een afname van de bestuurlijke transparantie." Bovendien maakt men bij een 'versterkte samenwerking' geen aanspraak op de gegeerde fusiebonus van zo'n 12,5 miljoen euro."

Mogelijk toch fusie na 2018

Toch zullen de wegen van de gemeenten uiteindelijk toch moeten samensmelten. Nadat bij buur Begijnendijk eerder deze week het water nog te diep bleek, en de gemeenteraad voor een 'verregaande toekomstige samenwerking' opteerde, werd daartoe donderdag (noodgedwongen) ook in Tremelo besloten. Zowel opppositiepartijen sp.a, Groen als Vlaams Belang steunen dat scenario, ter voorbereiding van een eventuele latere fusie na 2018. Meerderheidspartij CD&V sluit zich daar bij aan. "Nog dit jaar beslissen, is te snel. Laat ons eerst intensief samenwerken, en nagaan of er een draagvlak bij de burger is", zegt schepen Bert De Wit. Open Vld en N-VA wilden 'de sprong' duidelijk wél wagen. "Nu het huwelijk afspringt, moeten we zorgen dat we klaar zijn tegen de dag dat een fusie ons wordt opgelegd", meent burgemeester Dams. "Ik hoop echter dat het ooit nog vrijwillig zal lukken."

Rotselaar beter geschikt?

Oppositiepartij N-VA ziet geen enkele rationele reden om nog zes jaar te wachten. "Het moment was gekomen om eens conclusies te trekken", meent raadslid Luc Van Eesbeek. "Een verregaande samenwerking met Begijnendijk vind ik gezien de huidige situatie niet wenselijk. Begijnendijk wil door zich aan Tremelo te verbinden alleen maar om een eventuele verplichte fusie met Aarschot afwenden. Maar als het niet met ons wil springen, moeten ze zelf maar uit het water zien te raken. Het is niet aan ons om hen van een opgelegde fusie te redden. Maar misschien blijkt Rotselaar voor ons op termijn wel een geschikte partner?"


Ook Begijnendijks burgemeester Willy Michiels volgde de Tremelose pleidooien donderdag met belangstelling. "Ja, wij hebben het uitgemaakt. Maar 'met die van ons' is het ook een keer of vier 'af' geweest. Ondertussen zijn we toch al 42 jaar getrouwd. Er is dus nog hoop..."

Samenwerking te beperkt

Krijgt de intentie tot samenwerking effectief navolging, dan adviseert het studiebureau wel sterk om hierbij Rotselaar als partner te betrekken. "Een intergemeentelijke samenwerking met slechts twee partijen is eigenlijk nog te beperkt. En met Rotselaar vormen de twee reeds één politiezone." Eerder gaven de andere Tremelose buurgemeenten - Rotselaar, Aarschot, Keerbergen, Haacht en Heist-op-den-Berg - al aan geen interesse in een vrijwillige fusie te hebben.