"Luc was een ambiancemaker"

TRANEN MAKEN EVEN PLAATS VOOR LACH OP AFSCHEID LUC BAEYENS (48)

Het bidprentje van Luc Baeyens.
Antoon Verbeeck Het bidprentje van Luc Baeyens.
In uitvaartcentrum De Ryck in Heist-op-den-Berg werd gisterenmiddag afscheid genomen van Luc Baeyens, de 48-jarige gehandicapte man uit Tremelo die vorige week werd gedood door zijn stiefvader.

Na de dood van Julienne vorig jaar stond stiefvader Aloïs De Smedt (68) in voor de verzorging van de zwaar hulpbehoevende Luc. Het verlies van zijn geliefde, de zorg voor zijn stiefzoon en zijn tanende gezondheid wogen zwaar op de zestiger. Vorige week, in de nacht van dinsdag op woensdag, versmachtte hij Luc met een hoofdkussen en sneed hij zichzelf de keel over. De hulpdiensten konden Aloïs nog redden, maar voor Luc kwam alle hulp te laat.


"Luc kon de dood van zijn mama steeds meer een plaats geven", sprak een medewerkster van het centrum in naam van de familie. "Hij praatte nog vaak over haar en vond het belangrijk dat hij na zijn dagtaak in de opvang iemand van de familie kon zien. Een kort bezoekje, dat deed hem deugd." Over de omstandigheden waarin hij om het leven kwam, wordt er tijdens de plechtigheid met geen woord gerept. "Op 29 juli kwam er op brutale wijze een einde aan Lucs leven. Een gelukkig man, die niemand kwaad deed en iedereen opvrolijkte. Waarom?" klonk het kort.


Familie en vrienden wilden vooral herinneringen ophalen aan de ambiancemaker en levensgenieter die Luc was. Muziek stond centraal in zijn leven en dat werd duidelijk toen er tijdens de plechtigheid een filmpje met daarop een luidkeels zingende Luc werd getoond. De tranen in de zaal maakten even plaats voor een lach.

Koen Dries, de directeur van Rozemarijn uit Keerbergen en Haacht.
Ponsaerts Koen Dries, de directeur van Rozemarijn uit Keerbergen en Haacht.

Ambiance

"Stilzitten kon hij niet. Muziek en ambiance waren zijn leven en op de familiefeestjes stal hij telkens de show. Op de zaterdag die het dichtst bij zijn verjaardag - 17 augustus - lag, was er altijd een feestje in de tuin. En dan koos hij uiteraard de muziek. Niemand kreeg de kans om weg te glippen of om op zijn stoel te blijven zitten. Het was zijn feest en er moest gedanst worden."

Hyacinth Bouquet

Op het einde van de uitvaart legden drie bewoners van vzw Rozemarijn, de dagopvang waar Luc verbleef, een kistje met daarin brieven en tekeningen neer naast de urne van hun overleden kameraad. "Hij was er 's morgens altijd als eerste en was de vaste compagnon van onze buschauffeur. Tijdens de rit werd de chauffeur door Luc lang genoeg op voorhand gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties, net als Hyacinth Bouquet", nam directeur Koen Dries het woord.


"Eens in Rozemarijn gearriveerd, moest er gewerkt worden en het moest vooruit gaan. Luc had een voorkeur voor het tuinwerk en was een kampioen in het opruimen. Eén ding weet ik zeker: we gaan hem missen en Rozemarijn zal zonder Luc nooit nog hetzelfde zijn."


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.