"Leren schilderen met "

BOEKHOUDER KAREL VAN CAMP (64) IN VIER JAAR SUCCESVOL ABSTRACT KUNSTENAAR

Modern selfmade kunstschilder Karel Van Camp in zijn kleurrijke tentoonstelling.
Sven Ponsaerts Modern selfmade kunstschilder Karel Van Camp in zijn kleurrijke tentoonstelling.
Bij Kunstkring Gesigneerd in Baal loopt volgend weekend een tentoonstelling met werken van Karel Van Camp. De succesvolle, Tremelose 'selfmade-kunstenaar' gespecialiseerd in moderne schilderkunst is nog maar vier jaar actief. "Alles begon met de schildersezel die ik voor mijn 60ste verjaardag kreeg. De mosterd haalde ik niet in de academie, maar wel op YouTube", vertelt de voormalige boekhouder.

Na een loopbaan van dertig jaar als boekhouder, waarvan twintig als medezaakvoerder van een accountantskantoor, stortte de nu 64-jarige Tremelonaar Karel Van Camp zich na zijn pensioen op de schilderkunst. Vier jaar later noemt hij zich 'modern kunstschilder' en slijt hij het ene werk na het andere.

Begonnen op 60ste

"Op mijn 60ste verjaardag kreeg ik van mijn vrouw en dochters een schildersezel cadeau", vertelt Van Camp over hoe het begon. "Tot hun grote verbazing heb ik mij, zonder enige vooropleiding, enthousiast op het schilderen van moderne en uiterst kleurrijke schilderijen gegooid. Niet via een kunstacademie, wel via YouTube-demonstratielessen van artiesten van over de hele wereld maakte ik mij de technieken van de abstracte schilderkunst eigen", zegt de 'selfmade schilder' trots.


Ondertussen heeft Van Camp zich ontpopt tot succesvol kunstenaar van wat hij zelf als 'toegankelijke, kleurrijke puur abstracte en modern expressionistische acrylschilderijen' omschrijft. "Mijn werk wordt beïnvloed door hedendaagse schilders als Gerhard Richter, Jan Van Oort en Eelco Maan. Mijn stijl evolueert voortdurend, maar is grotendeels gebaseerd op de natuur in al zijn vormen, maar soms ook op surrealistische figuren. De kleurklemtonen rood, geel en blauw zijn kenmerkend. Veelal breng ik met onder meer aluminiumfolie, zand of steentjes ook structuur in mijn werk."

Internationaal

Ondanks zijn nog prille loopbaan als kunstenaar slaagde Van Camp erin talrijke internationale verkopen in onder meer Engeland en de Verenigde Staten te realiseren. "Zulke verkopen gebeuren via gespecialiseerde websites als artfinder.com of accessart.co. Een 40-tal van mijn werken werden ook in de Amerikaanse website Saatchi Art uit Los Angeles opgenomen. De verkoopprijs ervan ligt veelal tussen de 100 en 600 euro. Maar ik werk ook op bestelling, en dat zonder enige aankoopverplichting."


De expositie van Van Camp in Kunstcentrum Gesigneerd is telkens van 14 tot 18 uur toegankelijk. Ook op maandag 30 januari is de expositie langs de Baalsebaan 287 in Baal open. De toegang is gratis. Meer info over de kunstenaar en zijn werk: www.abstractpaintingskarelvancamp.be.