"Kerk zal veel te klein zijn"

AL 400 PLAATSEN EXTRA VOORZIEN VOOR AFSCHEID VITAL VAN DESSEL (78)

Vital Van Dessel bij het Damiaanbeeld in het gemeentehuis van Tremelo. ZIjn liefde voor Damiaan was er bij de betreurde oud-burgemeester altijd.
{naam van uw agentschap} Vital Van Dessel bij het Damiaanbeeld in het gemeentehuis van Tremelo. ZIjn liefde voor Damiaan was er bij de betreurde oud-burgemeester altijd.
Voor de uitvaart van eerste schepen en oud-burgemeester Vital Van Dessel wordt zaterdag in Tremelo een pak volk verwacht. Buiten aan de kerk zal daarom een grote, verwarmde tent met groot scherm en 400 zitplaatsen worden voorzien. Een laatste groet vindt plaats in het gemeentehuis.

In Tremelo wordt alles in gereedheid gebracht voor de uitvaart zaterdag van Vital van Dessel. De Eerste schepen en oud-burgemeester overleed op 21 januari op 78-jarige leeftijd onverwacht in het Oostenrijkse Hopfgarten. Naar verwachting zal de kerk van Tremelo veel te klein zijn voor het afscheid. "Daarom voorzien we naast de kerk een grote, verwarmde tent met 400 zitplaatsen", zegt Bertrand Eraly, naast partijgenoot ook goede vriend van de betreurde Van Dessel. "De mensen zullen er de uitvaart op een groot scherm kunnen volgen. In de kerk zelf worden ook extra zitplaatsen voorzien, zodat daar toch ook zo'n 450 mensen de plechtigheid kunnen bijwonen, wat maakt dat er toch meer dan 800 zitplaatsen zullen zijn. Men hoeft zich dus niet te laten afschrikken door de toch wel duizend aanwezigen die worden verwacht."

Vital op de latten, tijdens een van zijn ontelbare sneeuwklassen met de Damiaanschool in zijn geliefde Hopfgarten.
Repro SPK Vital op de latten, tijdens een van zijn ontelbare sneeuwklassen met de Damiaanschool in zijn geliefde Hopfgarten.

Tweede thuis

Naast de Tremelonaar, bij wie Van Dessel altijd al populair is geweest, zullen ook heel wat burgemeesters en politici van de omliggende gemeenten aanwezig zijn. Onder meer ook CD&V-minister Koen Geens zegde al toe. En er zullen mensen uit het Oostenrijkse Hopfgarten zijn, Vitals 'tweede thuis' waar hij zo vaak en graag vertoefde, en waar hij in het straatbeeld misschien wel even gekend was als in Tremelo. Ook uit het bevriende Poolse dorp Sieniawa reist een 5-koppige delegatie van het gemeentebestuur voor de begrafenis naar Tremelo af.


De kerkdienst die om 11 uur aanvangt, wordt vooral geregeld door de Damiaanschool, de school voor Bijzonder Onderwijs waar Van Dessel 17 jaar lesgaf en waar hij als oprichter en eredirecteur ook 28 jaar lang aan het roer stond. Pastoor Timmermans uit Kessel-Lo, een goede vriend van Van Dessel, zal de uitvaartplechtigheid leiden.

Groeten in gemeentehuis

Het groeten van de kist voor aanvang van de plechtigheid kan vanaf 9.30 uur. Om praktische reden gebeurt dat in het gemeentehuis.


Er wordt zaterdag dan ook veel volk verwacht. Hoewel hij toch een rasecht Nindenaar was, was om die reden een uitvaart in de kleine Damiaankerk, letterlijk in de schaduw van Damiaans geboortehuis, ook nooit een optie. "Na afloop wordt de urne in besloten kring ook bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats van Tremelo, bij zijn ouders", weet de man die erbij was toen zijn vriend in Tirol plots onwel werd.


Hoe het op politiek vlak verder moet, zal CD&V volgende week bekijken. Bertrand Eraly zelf is de volgende in de opvolglijst om het mandaat van schepen over te nemen. Hij is er naar eigen zeggen echter nog niet uit of die belangrijke taak wel verzoenbaar is met zijn professionele job.