"Ik ben geen doorsneekandidaat"

LESLEY DOSQUET (26) IS FINALIST MISTER GAY VLAANDEREN

Lesley aan het werk op de werf in Keerbergen .
Ponsaerts Lesley aan het werk op de werf in Keerbergen .
Komt na de allereerste Mister Gay Vlaanderen Tom Goris, ook de tweede uit Tremelo? Als het van finalist Lesley Dosquet (26) afhangt alvast wel. "Als ploegbaas in de bouwsector ben ik alleszins geen doorsneekandidaat."

Lesley Dosquet uit Tremelo is één van de twaalf finalisten voor 'Mister Gay Vlaanderen 2014. De 25-jarige finalist beantwoordt als werfleider bij een bouwfirma niet aan het clichébeeld van een homo. "Nee, er huist in mij echt geen kapper, opvoeder of verpleger", lacht Lesley, die een diploma in de bouw behaalde. "Twee jaar geleden werkte ik even in een kledingzaak, maar dat lag me niet. Echt iets voor 'janetten'. Geef mij maar de bouw. Ik werk graag hard. Ik ben zelf dan ook van het 'mannelijke type'. Momenteel ben ik in dienst bij een Limburgse firma gespecialiseerd in afkittingswerken. Heel toevallig zijn we hier nu in het nieuwe gemeenschapscentrum van Keerbergen de voegen van alle ramen, vloeren en muurbekleding met siliconen op te spuiten. Dit doe ik graag."

Johan Cansse

Machosfeer

Ondanks de machosfeer die rond bouwwereld hangt, krijgt Lesley daarin geen negatieve opmerkingen. Vier jaar geleden, toen hij zich outte, was dat anders. "Niet evident. Thuis werkt ook iedereen in de bouw. Vooral mijn vader en broer hadden het er erg moeilijk mee. Voor hen geen 'janetten' in de bouw. Als 18-jarige had ik zelfs een jaar lang een relatie met een meisje, maar dat was om de schijn hoog te houden. Ik wist natuurlijk al veel langer dat ik homo was, maar ik durfde het thuis niet zeggen. Met mijn vader kwam het uiteindelijk goed, maar makkelijk heeft hij het er nog altijd niet mee. Mijn broer spreekt nog steeds niet tegen mij. Enorm veel steun krijg ik van mijn zus, zij is alles voor mij."

Relatie

Enkele maanden geleden liep het huwelijk van Lesley en zijn partner Glenn op de klippen. Sindsdien woont de finalist weer bij zijn ouders in het Limburgse Zonhoven. "Maar ondertussen heb ik al een nieuwe relatie met een jongen uit Keerbergen. De bedoeling is dus wel dat ik naar deze regio terug zal keren." Via zijn deelname aan Mister Gay Vlaanderen wil de werfleider een gooi doen naar een carrière als fotomodel. "Ik ben vooral een feestbeest dat het van zijn looks moet hebben. Als spreker op een podium kom ik minder goed uit mijn woorden. Iets in de media is dan ook niks voor mij, maar af en toe een professionele fotoshoot zou ik wel zien zitten. Wat ik met deze deelname graag zou willen bekomen, is dat holebi's opnieuw gerust en veilig over straat zouden kunnen lopen. Persoonlijk ben ik nog niet met homohaat of daaraan gerelateerd geweld geconfronteerd, maar de angst ervoor is er toch wel. Als ik met mijn partner over straat loop, worden we toch nog altijd serieus bekeken. Terwijl ik toch vind dat ook holebi's, net als hetero's, hun liefde op straat mogen tonen."

Finale

De finale van Mister Gay Vlaanderen 2014 vindt plaats op zaterdag 28 juni in AMUZ, de voormalige 17de eeuwse Sint-Augustinuskerk in Antwerpen. Tot dan draagt een andere Tremelonaar, Tom Goris (35), de titel van Mister Gay Vlaanderen. De nieuwe winnaar zal door een achtkoppige jury, met daarin naast Tom onder meer ook Urbanus en Olga uit 'The Sky is the Limit', worden verkozen. Het publiek kan nog tot en met vandaag stemmen via www.gay.eu.