"Annelies hield van feesten. Dit had ze geweldig gevonden"

'BESTIES' HOUDEN AFTERWORKPARTY VOOR OVERLEDEN VRIENDIN ÉN GOED DOEL

Inge Huybrechts, Sara Mertens en Katrien Mertens: beste vriendin, zus en nicht met een plus van Annelies. Samen ook 'Besties Forever'.
Sven Ponsaerts Inge Huybrechts, Sara Mertens en Katrien Mertens: beste vriendin, zus en nicht met een plus van Annelies. Samen ook 'Besties Forever'.
Annelies Mertens uit Baal overleed vorig jaar op 33-jarige leeftijd aan leukemie. Haar 'besties' - zus Sara, nicht Katrien en beste vriendin Inge - houden nu vrijdag ter nagedachtenis van haar, én ten voordele van het goede doel een 'afterworkparty'. "Annelies hield van feesten. Dit zou ze écht goed gevonden hebben."

Nu vrijdag vindt er in de parochiezaal van Baal (Tremelo) een bijzondere afterworkparty plaats. Ter nagedachtenis van Annelies Mertens willen Sara, Katrien en Inge - respectievelijk haar zus, nicht en beste vriendin - zoveel mogelijk geld voor 'De Warmste Week' van Studio Brussel ophalen. Het geld gaat naar 'Kom op tegen Kanker'.


"In de moeilijke weken die op Annelies' overlijden volgden vonden we mekaar in ons gezamenlijk verdriet", vertellen de drie vrouwen - besties ondertussen. "In die periode zaken we mekaar echt op heel regelmatige basis, om samen ons verdriet te verwerken. We groeiden meer en meer naar mekaar toe, en zijn ondertussen heel close geworden", verzekert Katrien Mertens (32), door Annelies altijd het 'nichtje met een plus' genoemd.


"Annelies overleed in juli van vorig jaar - leukemie was de diagnose die twee jaar voordien was gesteld", blikt zus Sara Mertens (33) op die periode vooraf. "In mei 2014 kreeg ze te horen dat ze aan bloedkanker leed. Goed twee jaar later, op 18 juli 2016, overleed ze ook aan de bloedziekte. Ze was er, net als ikzelf nu, pas 33. De transplantatie met mijn ma's stamcellen bleek aanvankelijk nochtans succesvol. Maar Annelies herviel. Anderhalf jaar later onderging ze nog een tweede transplantatie, met stamcellen van een anonieme donor uit Engeland. Maar toen was ze eigenlijk al te fel verzwakt. Een maand later is ze dan overleden."

Annelies Mertens overleed in juli vorig jaar.
Repro SPK Annelies Mertens overleed in juli vorig jaar.

Party organiseren

"'Ik wil iets voor haar en het goede doel doen', wierp Katrien tijdens een van onze vele ontmoetingen in de weken naar haar overlijden op", herinnert beste vriendin Inge Huybrechts (43). "Maar wat? Na wat brainstormen bleek al gauw: het enige wat we alle drie écht goed kunnen, is een party organiseren. Annelies was heel geëngageerd, altijd in de weer voor lokale verenigingen en vrienden, hield van feesten en kon koken als de beste. Ze had ook een ongelooflijk groot netwerk - met vrienden van de Chiro, het jeugdhuis, haar werk als jobcoach,... Mensen die we graag nog eens samen wilden brengen in een gezellige sfeer. Een afterworkparty dus. Dit zou ze ook écht goed gevonden hebben", zijn de drie vrouwen het eens. "We doen dit met haar 'goedkeuren', anders waren we er niet aan begonnen. Haar positivisme proberen we nu voort te zetten."


Ter nagedachtenis aan Annelies en in haar geest organiseerden de drie 'Besties' vorig jaar al eens een afterworkparty. "Met zo'n 400 aanwezigen - in overgrote mate mensen uit Annelies 'netwerk' - was dat een enorm succes. We zamelden zo ook maar liefst 16.000 euro voor Kom op Tegen Kanker in."

De Warmste Week

"Maar nu proberen we, onder meer door ook wat reclame te maken, een nog breder publiek te bereiken. We verkopen ook opnieuw zelfontworpen kerstkaartjes. De hele opbrengst gaat via 'De Warmste Week' van Studio Brussel opnieuw integraal naar 'Kom op tegen Kanker'. We weten, Annelies kunnen we er niet meer mee helpen, maar alle anderen die het in de toekomst nodig zullen hebben, misschien nog wel."


De afterworkparty vindt vrijdag plaats in de Parochiezaal van Baal. "We beginnen om 17 uur, en eindigen om 1 uur. Voor wie tijdens het fuiven honger zou krijgen: er is een pastabar en dessertenbuffet met Annelies' lievelingsdesserts. De speculaastiramisu en mascarponemousse zullen trouwens volgens haar recepten worden bereid."


Toegangskaarten kosten 10 euro en zijn onder meer te koop bij Bakkerij Mertens. Meer info via de Facebookgroep 'Geraakt door Annelies'.