Zwaar verkeer en auto's weren aan schoolpoort

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TORHOUT

Aan scholen liggen nu al zebrapaden voor de jeugd, maar er kan nog meer gebeuren om schoolomgevingen veiliger te maken.
Foto Proot Aan scholen liggen nu al zebrapaden voor de jeugd, maar er kan nog meer gebeuren om schoolomgevingen veiliger te maken.
Net als in andere steden en gemeenten in Vlaanderen is de veiligheid rond de schoolpoort ook een belangrijk thema in Torhout. Waar zijn er nog stappen te zetten?

"We zijn een schoolstad, dus dan moet het ook veilig kunnen", zeggen Hilde Crevits en Kristof Audenaert (CD&V). "Zo willen we een fietsstraat en zone 30 invoeren in de Zwevezelestraat en er komt ook een eerste schoolstraat in Wijnendale. Bij een positieve evaluatie willen we dat systeem uitrollen naar andere schoolpoorten. Verder willen we de komende jaren vrijliggende fietspaden aanleggen in de Kortemarkstraat en Rozeveldstraat. We maken verder ook werk van een fietssnelweg langs de spoorlijn."

Meer fietspaden

"We ijveren voor een verbod op zwaar verkeer en landbouwvoertuigen aan de scholen bij aanvang en aan het einde van de schooluren. Die horen niet thuis aan de schoolpoorten", vindt Bertrand Vander Donckt (Groen). "We geloven in een schoolstraat, het autovrij maken van de straat aan het begin en het einde van de schooldag dus."


Ook Eva Maes (N-VA) ziet wel heil in schoolstraten. "Verkeersveiligheid in Torhout moet topprioriteit krijgen. Daarom moeten er betere en meer fietspaden komen. Onze wegen zijn nu nog te veel gericht op autoverkeer."

Trage wegen

Over de schoolstraat is ook Paul Dieryckx (sp.a) het eens. "In de Sint-Jozefstraat staat een gemachtigd opzichter. Die helpt fietsers, maar ook voetgangers moeten begeleid worden. De verkeersstroom zou dan vanzelf vlotter verlopen. Ook creatieve oplossingen aan wijkscholen, via trage wegen of kerkwegels bijvoorbeeld, zouden meer aandacht moeten krijgen. Nu moeten kinderen vaak langs gevaarlijke wegen naar school en dat is een scholenstad onwaardig."


Tot slot komt ook Open Vld met het voorstel van schoolstraten op de proppen. "Aan de schoolpoorten kan het nooit veilig genoeg zijn. We moeten bekijken waar we schoolstraten kunnen aanleggen", zegt Ilja Wostyn. (BHT)