Zaakvoerder achtervolgt winkeldieven: ze riskeren tot 37 maanden cel

Thibaut en kassierster Tanya bij de wagen waarmee ze de dieven 2 jaar geleden achtervolgden.
Foto SDVO Thibaut en kassierster Tanya bij de wagen waarmee ze de dieven 2 jaar geleden achtervolgden.
Twee Georgiërs riskeren tot 37 maanden cel voor een opmerkelijke diefstal in de AD Delhaize in Torhout. De mannen werden na de feiten 2 jaar geleden een kilometer achtervolgd door de zaakvoerder van de supermarkt, maar konden ontkomen. Samen met twee landgenoten komen ze nog in aanmerking voor een hele reeks andere diefstallen.

De eerste feiten van de Georgische winkeldieven waren ook meteen de meest spectaculaire. Op 28 december 2017 stapten Levan K. (30) en Nodar B. (34) de AD Delhaize binnen langs de Karel de Goedelaan in Torhout. Liefst 35 minuten lang vulden ze hun kar met etenswaren, pampers, tabak en alcohol: in totaal goed voor zo’n 400 euro. De bewakingscamera’s registreerden hoe het duo achter de rug van de kassierster gewoon naar buiten probeerde te wandelen. De vrouw had hun plannetje door en liep hen nog achterna. De mannen moesten zo de kar op de parking achterlaten en sprongen even verderop in een Peugeot 306 met Franse nummerplaat. Zaakvoerder Thibaut Lemahieu achtervolgde hen een kilometer lang met z'n Mercedes Vito en slaagde er ook in om de dieven klem te rijden. Ze reden echter tot twee keer toe in op z'n voertuig en konden zo ontkomen.

In dezelfde periode maakte Levan K. samen met Tamaz K. (48), een andere landgenoot, 180 pakken sigaretten buit in de OKay-filialen van Beernem, Zedelgem, Knesselare en Jabbeke. De twee Georgiërs werden uiteindelijk op 21 augustus vorig jaar geklist in Knokke. Ze zaten samen met Akvsenti K. (43), een vierde verdachte, in een Mazda met Poolse nummerplaat. Volgens het openbaar ministerie pleegden de drie mannen diezelfde dag in wisselende samenstellingen minstens vier winkeldiefstallen in Knokke. Levan K. hangt voor zijn betrokkenheid 37 maanden cel boven het hoofd. Akvsenti riskeert 1 jaar cel en voor Nodar B. en Tamaz K. werd 2 jaar gevraagd. De verdachten ontkennen grotendeels hun betrokkenheid. Uitspraak op 23 maart.