Vlees mogelijk besmet met salmonella

PLUIMVEESLACHTERIJ LAMMENS ROEPT VERSCHILLENDE PRODUCTEN TERUG

Drie weken geleden werd pluimveeslachterij Lammens ook al eens slachtoffer van een opmerkelijke kraak.
Foto JVK Drie weken geleden werd pluimveeslachterij Lammens ook al eens slachtoffer van een opmerkelijke kraak.
Pluimveeslachterij Lammens blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen. Deze week moest het bedrijf voor de tweede keer in amper 8 dagen tijd verwerkt kippenvlees terugroepen omdat het mogelijk sporen van salmonella bevat. Het bedrijf beleeft al moeilijke tijden en krijgt nog een maand bescherming tegen haar schuldeisers.

Voor de tweede maal in acht dagen tijd moest pluimveeslachterij Lammens uit de Wijnendale-Stationsstraat kipproducten terugroepen waar mogelijk salmonella in zit. Op 23 oktober moest het bedrijf al een lading kippenboomstammetjes terugroepen die verdeeld werden in 14 Vlaamse winkels van Carrefour Express. Woensdag deed ze opnieuw een terugroepactie voor andere producten van kippenvlees. Het gaat deze keer om zigeunerburgers en kippenballetjes waar eveneens sporen van salmonella in werden aangetroffen. Het gaat om producten met uiterste consumptiedatum op 1 november en met lotnummers 10789 voor de burgers en 10776 voor de balletjes. Die werden verdeeld in de Okaywinkels. Wie de producten heeft aangekocht, wordt verzocht deze zeker niet te consumeren en terug naar de winkel te brengen. Wie er al van gegeten heeft en symptomen als diarree of misselijkheid vertoont, wordt gevraagd een dokter te raadplegen.

Maatregelen genomen

Dat een bedrijf in amper een week tijd tweemaal een terugroepactie moet doen, is niet zo uitzonderlijk, stelt het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. "Over Lammens NV kunnen wij niet in detail treden maar het Agentschap volgt de situatie binnen het bedrijf nauwgezet op de voet. NV Lammens moet kunnen garanderen dat hun producten veilig zijn voor de consument, indien dit niet het geval is zal het FAVV sterke maatregelen nemen. Een incident kan gebeuren en opgelost worden. Een slechte manier van werken moet gesanctioneerd en rechtgezet worden."


Voor Lammens is de terugroepactie sowieso een domper, nu het bedrijf al een tijdlang in moeilijkheden zit. De 85 jaar oude onderneming ondergaat een herstructurering nadat haar schuldenberg opgelopen is tot naar verluidt 15 miljoen euro. Er werd een crisismanager aangetrokken die het bedrijf moet reorganiseren. Deze zomer werden daardoor 80 tijdelijke werkkrachten ontslagen. Er werden ook enkele producten uit het gamma geschrapt in samenspraak met de drie vaste partners, Colruyt, Carrefour en Renmans. Lammens vroeg en kreeg van de rechtbank ook bescherming tegen haar schuldeisers. Dat loopt echter af in november. Het is nog onduidelijk hoe de situatie momenteel is maar de werknemers wachten alvast gespannen af. De directie van Lammens wou gisteren niet reageren op de zaak.