Twintiger na inbraak op school: “Al sinds 11e verslaafd aan drugs. Op skatepark begonnen”

Beklaagde Jens J. brak met bruut geweld de glazen toegangsdeur van De Oefenschool open.
JHM Beklaagde Jens J. brak met bruut geweld de glazen toegangsdeur van De Oefenschool open.
Een jongeman (20) uit Torhout kwam vrijdag voor de rechtbank omdat hij begin dit jaar had ingebroken in De Oefenschool in Torhout en er zes laptops stal uit het ICT-lokaal. Hij stal de laptops om te ruilen voor drugs en verklaarde dat hij sinds zijn elfde verslaafd is aan cannabis en sinds zijn dertiende aan cocaïne. “Allemaal begonnen op het skatepark”, getuigde hij voor de strafrechter.

De jongeman werd begin dit jaar ontslaan uit het ziekenhuis na een collocatie voor zijn middelengebruik. “Meteen daarna sloeg hij in de drank en kwam hij op het idee om in te breken in een school en laptops te stelen. Die zou hij inruilen voor cocaïne. De laptops werden aangetroffen bij zijn moeder. Vier op zolder en twee onder de trap. Zijn moeder is zelf naar de politie gestapt omdat ze de situatie niet meer de baas kon”, sprak de procureur op het proces. “Hij heeft nog een blanco strafregister en komt in aanmerking voor een straf met uitstel onder strikte begeleidingsvoorwaarden voor zijn drugsproblematiek”, aldus het openbaar ministerie.

De advocaat van de Torhoutenaar pleitte dat zijn cliënt zelf al heel wat pogingen ondernam om van zijn middelenverslaving af te raken, maar dat de situatie zo ernstig is dat er geen enkele medicatie in huis mag liggen. Want anders wordt die meteen genomen. Beklaagde J.J. is op dit moment opnieuw residentieel opgenomen, maar kwam wel naar zijn proces. De rechter richtte zich tot hem en vroeg hoe zoiets kan, op 11-jarige en 13-jarige leeftijd aan cannabis en cocaïne verslaafd raken. “Het is allemaal begonnen op het skatepark in Torhout. Het begon onschuldig met cannabis, maar we gingen steeds verder. Meer cannabis, maar ook andere drugs. Voor ik het wist was ik verslaafd en kon ik aan niets anders meer denken”, antwoordde hij, zich diep schamend voor de strafrechter.  Vonnis 21 juni.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.