Nederlands bedrijf Plukon neemt pluimveeslachterij Lammens over, maar voorlopig niet het personeel

Pluimveeslachterij Lammens sloot vorige week de deuren.
JHM Pluimveeslachterij Lammens sloot vorige week de deuren.
Het Nederlandse bedrijf Plukon, met vestiging in Maasmechelen, is de nieuwe eigenaar van de failliete pluimveeslachterij Lammens uit Torhout. Momenteel worden alleen de gebouwen, gronden en machines overgenomen, dus nog niet het personeel. “Het akkoord is nog pril en de komende tijd bekijken we verder wat mogelijk is”, zegt Norbert Vandepoele van Plukon.

Nog geen twee weken nadat de curatoren opdracht kregen om een overnemer te vinden, is er dus al een akkoord bereikt. De afgelopen dagen was er  bij personeel en vakbonden veel speculatie over wie de overnemer zou worden. Vanuit een bepaalde hoek klonk dat het Nederlandse bedrijf Groenlandkip ‘met grote zekerheid’ de nieuwe eigenaar zou worden én personeel zou overnemen, maar dat bleek niet juist. De nieuwe eigenaar heet Plukon, ook bekend als Plukon Food Group, een vooraanstaande speler in innovatieve kip- en maaltijdconcepten in Europa. De groep heeft productievestigingen in België (3), in Nederland (5), in Duitsland (5), Frankrijk (4) en Polen (1). Er werken in totaal meer dan 5.000 medewerkers. De omzet van Plukon is circa 1,8 miljard euro.

Wat met personeel?

Het akkoord, dat donderdag werd bereikt, moet nog voor goedkeuring voorgelegd worden aan de rechter in Brugge. Dat lijkt een formaliteit te zijn. Plukon neemt in eerste instantie alle activa en onroerende goederen over. “Het gaat dan om alle gronden, gebouwen en alle aanwezige materiaal”, verduidelijkt directeur Norbert Vandepoele,  directeur Marketing en Communications van Plukon.

Op zich doen wij exact hetzelfde als wat Lammens deed, alleen op grotere schaal

Norbert Vandepoele

“Voor ons was dit een opportuniteit. Die goederen hebben zeker nog een waarde en zijn interessant voor ons. Omdat alles nog heel pril is, kunnen we nog geen uitspraken doen over het personeel. Dat is in dit akkoord nog niet opgenomen. De komende weken moeten we ons hierover beraadslagen. We zullen bekijken wat voor ons mogelijk is. We weten ook nog niet welke activiteiten we laten plaatsvinden op de site in Torhout. Op zich doen wij exact hetzelfde als wat Lammens deed, enkel op grotere schaal.” Plukon beraadt zich nog over de vraag of en hoe de locatie in Torhout kan worden geïntegreerd in de bestaande Belgische activiteiten van Plukon.

Omdat alles nog heel pril is, kunnen we nog geen uitspraken doen over het personeel. Dat is in dit akkoord nog niet opgenomen. De komende weken moeten we ons hierover beraadslagen.

Norbert Vandepoele

Roemloos einde

Pluimveeslachterij Lammens werd vorige week maandag door de rechter in Brugge failliet verklaard, nadat ze eerder die dag zelf de boeken had neergelegd. Daardoor stonden alle 167 werknemers plots op straat. Zo kwam er een roemloos einde aan het 85 jaar oude familiebedrijf langs de Wijnendale-Stationsstraat. De jongste jaren werden gekenmerkt door opeenstapelende schulden en tegenslagen. Er was een schuldenberg van 15 miljoen euro op een omzet van 45 miljoen euro. Daardoor werd in 2018 al een grondige herstructurering doorgevoerd bij Lammens. 

Eind 2018 en in januari 2019 moest het bedrijf zes weken sluiten door een legionellabesmetting. De vergunningen werden door het federaal voedselagentschap zelfs ingetrokken. Na een grondige reiniging kon Lammens heropenen, maar de klap kwam het nooit te boven. Ze moesten hun eigen leveranciers vaak meteen of op voorhand betalen terwijl ze zelf moesten wachten op geld van hun eigen klanten. Zo ontstond er een liquiditeitsprobleem en stapelden de schuld zich nog op. Een maand geleden werd het bedrijf onder gerechtelijk toezicht geplaatst, maar werd vrij snel beslist de boeken neer te leggen.

Vakbond vraagt gesprek met Plukon

Nu de nieuwe eigenaar van de failliete pluimveeslachterij Lammens gekend is wensen de vakbonden zo snel mogelijk informatie te bekomen van de nieuwe eigenaars. De grootste vakbond, het ACV Voeding en Diensten, nam vandaag al contact op met de directie van overnemer Plukon. “We hebben meteen contact opgenomen om in eerste instantie ons voor te stellen en te vragen voor een informatief gesprek”, zegt Marnik Willaert van het ACV. “Daarop werd meteen ingestemd, zij het dat het niet voor meteen zal zijn. Plukon wil eerst de overname binnen haar eigen holding regelen en daarna haar plannen toelichten aan de Belgische tak. Pas daarna kunnen we samenzitten voor meer informatie. Dat zal nog enige tijd duren. We begrepen dat Plukon in eerste instantie enkel de gebouwen, gronden en een deel van de machines wil overnemen. Maar we kunnen ons niet voorstellen dat ze geen interesse hebben in het bedrijf zelf, die nog steeds productieklaar is. En we willen natuurlijk vooral weten hoe ze de toekomst zien van de 167 werknemers die er ontslagen werden. We hopen op een constructief gesprek maar zijn alvast positief dat er werd ingestemd voor een eerste gesprek.” 

Pluimveeslachterij Lammens.
JHM Pluimveeslachterij Lammens.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucas Bovens

    Etienne, wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. Is toch logisch dat de nieuwe eigenaar niet op de oude voet door kan gaan!

  • etienne vijverman

    en personeel ......ja maar onder de voorwaarden van ....Plukon .....