Moeder van burgemeester stopt na 36 jaar met Stoffen Capriss

Het gezin Audenaert: vader Arseen, zoon én burgemeester Kristof en moeder Georgine.
Bart Huysentruyt Het gezin Audenaert: vader Arseen, zoon én burgemeester Kristof en moeder Georgine.
Georgine van de Vijver (59), de mama van burgemeester Kristof Audenaert (36), doet de deur van haar stoffenzaak ‘Stoffen Capriss’ in de Oostendestraat eind september na 36 jaar dicht. Ze wil wat meer gaan genieten van haar kinderen en kleinkinderen. “Stoffen en maatwerk zijn nog altijd populair, maar ik heb geen opvolging.”

In augustus 1983 startte Georgine van de Vijver (59) met haar eigen zaak in Torhout. Dat was toen een risico, want ze was als Brugse niet uit Torhout afkomstig. “In Brugge en Roeselare had je al veel stoffenwinkels, in Torhout nog niet. Het heeft even geduurd vooraleer we hier een publiek hadden opgebouwd, maar de topjaren kenden we aan het eind van de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw.”

Stoffen Capriss stond al die tijd bekend voor haar kwalitatieve stoffen en sprak een heel divers publiek aan. Ondanks de hernieuwde hype rond naaien en breien vindt vooral een wat ouder cliënteel, dat kwaliteit weet te appreciëren, haar weg naar de stoffenwinkel in de Oostendestraat. “We hebben veel trouw- en communiekledij gemaakt. Mensen kwamen met eigen ideeën af. Maar de laatste jaren is die mode wat veranderd. We maakten patronen en creëerden unieke stukken.”

Workshops

De concurrentie van stoffenspektakels, waarbij stoffen aan weggeefprijzen werden verkocht, deed Capriss geen deugd. Maar daar vond Georgine wat op: “Ik ben me wat meer gaan toeleggen op workshops. Dat loopt als een trein. Sinds een jaar of vijf volgen tal van vrouwen hier naailessen bij een tas koffie. De gemaakte stukken showen ze zelf op de jaarlijkse modeshow van Unizo.”

Opvallend: Capriss startte in hetzelfde jaar als de geboorte van Kristof Audenaert, de zoon van Georgine en Arseen. Hij is de huidige burgemeester van Torhout. “Ik heb hier een deel van mijn jeugd doorgebracht”, weet Kristof nog. “Af en toe mocht ik met mijn zussen tv-kijken bij Cécile d’Yzers en mee boodschappen gaan doen. Vaak werd ik bij de buren opgevangen, toen mijn moeder nog volop aan het werk was in de winkel.”

Afscheid

Het afscheid kondigt zich binnenkort aan. Tot eind september zijn er nog kortingen van vijftig procent op de stoffen. Daarna wordt het pand te huur gezet. “Hoewel het leegstandscijfer in Torhout is gedaald, is het jammer dat zo’n centraal pand niet meteen ingevuld geraakt”, zegt Kristof Audenaert. “Het is vaak zo dat winkels de deuren sluiten omdat er geen opvolging is. Mijn twee zussen en ikzelf hebben jammer genoeg weinig kaas gegeten van stoffen”, besluit hij met een glimlach.

Voor Georgine zal het even wennen worden, als ze de deur straks voor het laatst dichtslaat. “Het gaat toch om een lange periode in ons leven. We zijn onze klanten heel erg dankbaar en hopen dat ze in september nog eens binnenspringen voor de laatste winteruitverkoop aan kleine prijzen.”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.