Moeder in cel voor onopzettelijke doding van 2-jarig zoontje: slachtoffertje kreeg te veel medicatie toegediend

De rechtbank in Brugge.
Benny Proot De rechtbank in Brugge.
Een moeder van 31 uit Torhout zit in de cel op verdenking van onopzettelijke doding van haar 2-jarig kind. Dat bevestigt het Brugse parket. Het jongetje overleed op 16 februari in Torhout. Hij zou te veel zetpillen toegediend gekregen hebben na een operatie aan zijn amandelen. Zijn moeder is volgens haar advocaat volledig van de kaart.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het 2-jarig jongetje overleed al op zondag 16 februari. Hij werd levenloos aangetroffen in zijn bedje door z'n ouders. Onderzoek zou uitgewezen hebben dat de peuter een teveel aan medicatie kreeg toegediend. Het jongetje was recent geopereerd aan zijn amandelen. Hij zou gehuild hebben van de pijn, waarop zijn moeder hem verschillende pijnstillende zetpillen inbracht. Het zou gaan om een drietal soorten, waaronder Perdolan. Het Brugse parket wil dat voorlopig niet bevestigen en kan over de omstandigheden van het overlijden naar eigen zeggen niets kwijt. 

Hoge dosis

Dinsdag pas werd zijn moeder S.V., een vrouw van 31 jaar, gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Op basis van het onderzoek tot op vandaag is gebleken dat het overlijden het gevolg zou kunnen zijn van een onopzettelijke doding”, meldt het parket. “De moeder van het kindje werd op die basis vandaag onder aanhoudingsmandaat geplaatst, waarbij het onderzoek zal worden verdergezet onder leiding van de onderzoeksrechter te Brugge.” De kwalificatie waarvoor de moeder is aangehouden impliceert dat het gerecht de moeder een gebrek aan voorzichtigheid verwijt, zonder dat ze daarbij de bedoeling had om haar zoontje te verwonden of om het leven te brengen. De autopsie wees wel uit dat de dosis pijnstillende zetpillen die hij toegediend kreeg, te hoog was. Met uiteindelijk zijn dood tot gevolg.

Uitvaartplechtigheid

Zelf is de vrouw volledig van de kaart. Dat zegt haar advocaat Kris Vincke, nadat hij z'n cliënte dinsdagavond ging opzoeken in de gevangenis. “Die vrouw zit er compleet door”, zegt hij. “Ze krijgt amper een woord over haar lippen als het gaat over de feiten.”  Welke medicatie het kind kreeg toegediend en voor welke ziekte dat dan was, is voorlopig nog niet duidelijk. Woensdagvoormiddag vond in Aartrijke een uitvaartplechtigheid plaats voor de peuter. Een honderdtal aanwezigen namen afscheid. Ook de moeder van het kind mocht de gevangenis verlaten en werd onder politiebegeleiding via een achterdeur het uitvaartcentrum binnengebracht. Ze volgde de plechtigheid in een apart zaaltje. Vrijdag verschijnt de vrouw een eerste maal voor de raadkamer in Brugge. Die zal beslissen of ze een maand langer in de cel moet blijven. Als de kwalificatie van onopzettelijke doding overeind blijft en het ook effectief tot een proces komt, hangt S.V. een celstraf tot 2 jaar boven het hoofd.