Moeder blijft vast na dood van Aro (2) in afwachting van opname: “Naar huis kan ze niet, want huwelijk staat onder druk”

De rechtbank in Brugge.
Benny Proot De rechtbank in Brugge.
De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Stefanie V. (31) uit Torhout met een maand verlengd. De moeder werd dinsdag opgepakt, nadat ze haar zoontje Aro (2) te veel zetpillen had toegediend en hierdoor stierf. Het gerecht wil dat de moeder residentieel opgenomen wordt. “Naar huis kan ze momenteel niet, want haar huwelijk staat na de feiten enorm onder druk”, zegt haar advocaat Kris Vincke.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De verdediging van Stefanie V. (31) drong vrijdagmorgen aan op een vrijlating onder voorwaarden. De raadkamer ging daar na een kort beraad niet op in. “Ze zien een residentiële opname in een psychiatrie als een noodzakelijke voorwaarde om mijn cliënte in vrijheid te stellen”, verduidelijkt haar advocaat Kris Vincke. “Een instelling, waar zij de nodige zorgen kan krijgen voor haar psychische problemen, hebben we momenteel nog niet. Bovendien kan die vrouw momenteel niet naar huis. Haar huwelijk met de vader staat momenteel enorm onder druk. Hij heeft al laten uitschijnen dat hij de echtscheiding zou willen aanvragen.”

Zeven zetpillen

Stefanie V. verklaart dat ze absoluut de beste bedoelingen had met haar zoontje Aro (2). Op 7 februari waren de amandelen van de jongen verwijderd. Een erg pijnlijke operatie, waardoor het jongetje meerdere nachten lang slecht sliep. Stefanie V. sliep bij haar zoontje. Op zondagochtend 16 februari trof ze hem dood aan in bed. Volgens de dokter had hij moeten overgeven en was hij daarin gestikt. De mama meldde dit ook zo op sociale media. 

Het toxicologisch onderzoek wees uit dat het jongetje had overgegeven door de grote hoeveelheid aan pijnstillers in z'n lichaam. De peuter kreeg in tien uur tijd zeven zetpillen toegediend, terwijl volgens het voorschrift vier uur moest zitten tussen elke nieuwe pil. Volgens meester Vincke gebruikte V. drie soorten pillen van de merken Perdolan, Nurofen en Dafalgan. “Er was haar opgedragen dat ze nooit hetzelfde merk na elkaar mocht toedienen. Ze had dus echt de beste bedoelingen”, benadrukt hij. “Haar kind was haar oogappel. Ze heeft er altijd al haar energie ingestoken. Dit is voor iedereen een drama.”

Psychologische problemen

De moeder was vrijdagmorgen zelf aanwezig in de raadkamer. Volgens haar advocaat heeft ze het bijzonder moeilijk. “Mijn cliënte zit opgesloten in een speciale cel, waar niets aan de muren hangt en amper meubelen staan, uit vrees dat ze zichzelf iets zou aandoen. Het is absoluut geen ideale situatie, want ze heeft niets van comfort. Iedereen is ervan overtuigd dat ze haar kind niet opzettelijk heeft omgebracht en maakt zich zorgen. Het is een kwestie van gelijkaardige zaken in de toekomst te voorkomen. En daar moet de nodige omkadering voor worden voorzien. Mijn cliënte heeft immers ook nog een dochter uit een vorige relatie. Ze heeft een borderlinepersoonlijkheidsstoornis en kreeg daar sinds enkele maanden begeleiding voor. Tijdens een residentiële opname zal onder meer dat probleem moeten aangepakt worden. Een zeer goede begeleiding is essentieel en noodzakelijk.”