Helikopter maakt lelijke buiteling bij mislukte noodlanding: vier inzittenden komen met schrik vrij

De heli maakte een lelijke buiteling in een veld.
SDVO De heli maakte een lelijke buiteling in een veld.
In Torhout is een noodlanding van een helikopter zondagnamiddag volledig fout gelopen. De piloot moest het gevaarte door motorproblemen in een veld aan de grond zetten, maar door de drassige ondergrond ging de helikopter aan het kantelen. De vier inzittenden kwamen gelukkig met de schrik vrij.

Het gezelschap van vier Limburgers was eerder op de dag vertrokken vanuit het Antwerpse Grobbendonk. Ze bekeken onder meer het Nederlandse Cadzand vanuit de lucht en keerden daarna terug richting binnenland. In Hostellerie ‘t Gravenhof in Torhout was een gezellig middagmaal gepland, maar zover kwam de groep niet. Boven een veld naast kasteel d’Aertrycke, op amper enkele kilometers van de eindbestemming, kreeg de helikopter motorproblemen. De ervaren piloot twijfelde geen moment en besliste een noodlanding uit te voeren. 

De vier inzittenden bevrijdden zichzelf uit het wrak door het plexiglas stuk te trappen.
SDVO De vier inzittenden bevrijdden zichzelf uit het wrak door het plexiglas stuk te trappen.

Drassige grond

Zoals de procedure het voorschrijft, probeerde de piloot de helikopter neer te zetten op de begane grond door de twee metalen bars als skilatten over de grond te laten schuiven. Dat gebeurde naar verluidt aan een snelheid van bijna 100 kilometer per uur. De overvloedige regenval van de voorbije dagen had het weiland echter bijzonder drassig gemaakt, waardoor één van de bars in de grond bleef steken. De helikopter maakte door de impact een lelijke buiteling en kwam op z'n zijkant tot stilstand. De propeller brak door de klap af. De vier inzittenden konden zichzelf bevrijden door het plexiglas van de helikoptercabine kapot te trappen. Ze waren danig onder de indruk van hun hachelijke avontuur, maar liepen geen verwondingen op. Meer zelfs: een tweede helikopter kwam het gezelschap ophalen en bracht hen terug huiswaarts.

Geen deskundige

Een patrouille van de politie Kouter trok ter plaatse en deed de nodige vaststellingen. “Het Brugse parket werd ingelicht van het ongeval, maar besliste geen deskundige aan te stellen”, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. Een takeldienst bekijkt nu hoe de helikopter getakeld kan worden. Dat wordt geen sinecure. Het veld ligt immers honderden meters verwijderd van de straatkant en is bovendien quasi niet te berijden. Zeker is wel dat de helikopter na de crash volledig perte totale is.

De heli is perte totale.
SDVO De heli is perte totale.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • RENE LENAERTS

    Een welgemeend proficiat aan de piloot vanwege een oud-collega.

  • tom verstrepen

    Heli?mijn RC helicopter is bijna groter,zou daar nooit inkruipen.