Handelaars steunen om leegstand aan te pakken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TORHOUT

Onder andere in de Oostendestraat staan verschillende winkels leeg.
Foto Proot Onder andere in de Oostendestraat staan verschillende winkels leeg.
De afgelopen jaren zijn er heel wat panden in het centrum leeg komen te staan. Winkels trokken naar de rand omdat de mobiliteit er beter is. Pop-upinitiatieven lijken alvast een oplossing, maar volstaat dat? Wat kun je er nog allemaal aan doen?

Volgens meerderheidspartij CD&V is er in Torhout geen grotere leegstand dan in andere steden. "Maar we moeten blijven vechten voor onze middenstand", beseffen Hilde Crevits en Kristof Audenaert. "Voor de actie 'Win een winkel' hebben zich 45 kandidaten ingeschreven. Via een starterspremie en gesprekken met eigenaars proberen we iets in beweging te zetten. Er komen op korte termijn tien nieuwe winkels bij: een viswinkel in de Oostendestraat, een jazzkroeg in de Beerstraat, een kledingwinkel in de Oostendestraat..."


"De leegstand camoufleren, is de inwoners bedriegen", vindt Paul Dieryckx (sp.a), die vragen heeft bij de grote banners die voor leegstaande panden hangen. "Het oogt mooier, maar de leegstand blijft. De stad moet starters helpen door de eerste drie jaar tussen te komen in de hoge huurprijs. Zo is de kans groter dat de zaak blijft bestaan. In een site als de vroegere Blokker zou een galerij kunnen komen met verschillende winkels onder één dak."


Eva Maes (N-VA) vindt dat de stad te lang heeft getalmd. "Daardoor is onze stad in slaap gevallen. Geen visie op vlak van mobiliteit, geen visie op vlak van ruimtelijke ordening. Ontelbare activiteiten worden op de markt georganiseerd zonder overleg met de plaatselijke handelaars, zonder duidelijke communicatie over afgesloten straten en parkeerverbod. Grootschalige kleinhandel aan de rand van het centrum was ook niet welkom, waardoor geen enkele consument nog zijn weg zoekt naar Torhout."


Groen ziet wel heil in pop-upconcepten. "Panden die langer dan een jaar leegstaan, moeten daarvoor in aanmerking komen", meent Bertrand Vander Donckt. "De leegstandsbelasting moet ook omhoog." Open Vld is al altijd bezorgd geweest om de Torhoutse winkels. "Inzetten op toerisme en kleinhandel aantrekken, moeten prioriteit zijn de komende jaren. We zien ook potentieel in pop-upinitiatieven." (BHT)