Gaia controleert dierenwelzijn op Torhoutse paardenmarkt: “Evenement niet in vraag stellen”

Een waarnemer controleert de omstandigheden van de paarden.
Benny Proot Een waarnemer controleert de omstandigheden van de paarden.
Dierenwelzijnsorganisatie Gaia stuurde zaterdag medewerkers naar Torhout om er een oogje in het zeil te houden tijdens de 43ste Paardenmarkt. Na de ook al hete editie van 2018 waren er veel klachten binnengekomen. “Dit evenement hoort bij Torhout, maar dan moet er meer aandacht zijn voor de dieren", zegt een waarnemer.

Zaterdagochtend 10 uur en het kwik klimt in de binnenstad van Torhout al vlot naar de 25 graden. Honderden paarden staan uitgestald op de Markt en de omliggende straten. Achter het stadhuis tonen enkele verenigingen hun kunstjes met paarden, terwijl op de Burg kinderen even een rondje met een minipaardje kunnen maken. De Torhoutse Paardenmarkt is plezier voor de kinderen, maar bittere ernst voor handelaren, die een zaakje proberen te doen. Paarden, pony’s en ezels worden uitgestald in de hoop verkocht te worden, zoals dat al van oudsher eind juni in Torhout gebeurt. Handelaars halen er hun portemonnee met briefjes van honderd uit en bieden hun prijs.

Maar het evenement heeft ook een keerzijde: vorig jaar regende het klachten over de omstandigheden waarin de paarden op hun toekomst moesten wachten. Ze stonden tot 18 uur in de blakende zon. “Dit kan toch niet. Enige vorm van dierenwelzijn mag wel. De paarden moeten voldoende te drinken krijgen en zouden niet zo lang in de zon mogen staan.”

Maatregelen

Daar heeft de stad Torhout bij voorspelde temperaturen tot 33 graden in de loop van vorige week duidelijkheid over gebracht. “We moesten het evenement wel inkrimpen door de aangekondigde temperaturen", zegt schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet (CD&V). “De paardenshow in de namiddag hebben we afgelast en de dieren mochten maar tot 12 uur buiten staan.”

 Volgens Desmet waren de handelaren inschikkelijk. “Ze toonden begrip voor de beslissing. We merkten dat het zaterdagochtend meteen heel druk was in de binnenstad. De mensen waren op de hoogte en kwamen vroeger.”

Uitzonderlijke weersomstandigheden

Ook van de partij: waarnemers van dierenrechtenorganisatie Gaia. Zij overleggen met de stad Torhout wat er beter kan. “Vorig jaar was er veel water aanwezig, maar dat werd niet gegeven”, aldus een waarnemer. “Nu zijn er een aantal stewards die water geven als de handelaren dat niet doen. Er liggen ook veel schavelingen, een soort stro waardoor de warmte minder weerkaatst op de grond. Ook het inkorten van het openingsuur is belangrijk. De schapen en geiten waren er niet, want die dieren hadden vorig jaar veel hitte-stress.” 

Zelfs bij Torhoutse bezoekers was er nog altijd twijfel. De toekomst van het evenement wordt in vraag gesteld. “Ik denk dat de Paardenmarkt bij Torhout hoort. Deze weersomstandigheden zijn uitzonderlijk. We gaan aan het einde van de week samenzitten met de stad wat er nog beter kan. Het dierenwelzijn staat voorop”, besloot de waarnemer.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Greta Felix

  Gaia doet fantastisch werk en heeft niet voor niets zo veel leden. Allemaal mensen die het lijden van dieren belangrijk genoeg vinden om er iets aan te doen! Bovendien werkt Gaia zeer nauw samen met dierenartsen.

 • Werner Wynakker

  En gaat Gaia ook alle graasweiden controleren want ik heb al massa's vee in de zon zien staan de laatste dagen. Waarom blijven ze die pruts organisatie toch steeds belangrijker maken dan ze in werkelijkheid is?

 • Greta Felix

  Gaia doet fantastisch werk, er is al zo veel verbetert op gebied van dierenwelzijn! Bovendien werkt Gaia nauw samen met dierenartsen.

 • PIETER ROGIERS

  Laat de controles aub over aan dierenartsen met ervaring en voeling met de stiel! Gaia is een overbodige organisatie die sowieso eventuele tekortkomingen zal uitvergroten om deze paardenmarkt te kunnen verbieden!!