Coronakafka voor koffiebar IzyCoffee: in de ene gemeente mag de keten wél openen, in de andere niet. “Ze duwen het mes nog dieper in de wonde”

Bart Buyse van IzyCoffee aan het werk in zijn zaak.
RV Bart Buyse van IzyCoffee aan het werk in zijn zaak.
Kafka tijdens corona in West-Vlaanderen: de koffiebar IzyCoffee, met drie vestigingen in de provincie, mag in twee gemeenten de zaak voor takeaway niet openen. En dat terwijl de burgemeester van Izegem wél toelating geeft. “Torhout en Tielt duwen het mes nog eens dieper in de wonde”, zucht eigenaar Bart Buyse.

Koffiebar IzyCoffee heeft drie vestigingen in ons land, allemaal in middelgrote West-Vlaamse steden: Tielt, Izegem en Torhout. Komende zondag, Moederdag, wilde de koffiebar herbeginnen met takeaway. Die is ook in niet-coronatijden goed voor de helft van de omzet van IzyCoffee. Maar dat plan gaat niet door, aangezien twee gemeenten geen toelating geven aan de koffiebar om de meeneemdienst te organiseren. “Het is onbegrijpelijk”, zucht eigenaar Bart Buyse.

Ik snap de reacties van Tielt en Torhout niet. Daar zijn broodjeszaken open, die ook koffies verkopen. Maar omgekeerd mag het niet

Bart Buyse, eigenaar IzyCoffee

“We hebben een tijdje gewacht om de takeaway herop te starten, omdat we zagen dat de coronacijfers in de ziekenhuizen nog niet onder controle waren. Veiligheid stond altijd voorop. Nu die cijfers stilaan in een dalende trend zitten, kunnen we ons werk hervatten.” 

Wraps en taartjes

Burgemeester van Izegem Bert Maertens (N-VA) gaf groen licht aan IzyCoffee, omdat de koffiebar als voedingszaak staat geregistreerd. Je kan er immers ook wraps, taartjes of broodjes krijgen. “Ik heb de vraag aan onze dienst Noodplanning voorgelegd en volgens hen mag het", zegt Maertens. “Uit een ministerieel besluit blijkt dat koffiebars open mogen als ze er een maaltijd bij serveren. Ook uit online overleg van de korpschefs met de provinciegouverneur blijkt dit, maar op een ander platform waar lokale besturen vragen aan de overheid mogen stellen staat dan weer dat het niet zou mogen. Heel verwarrend allemaal. Van ons mogen ze in ieder geval opengaan.”

Burgemeester van Torhout Kristof Audenaert.
Benny Proot Burgemeester van Torhout Kristof Audenaert.

Als ik een koffiebar toelaat om met takeaway te starten, dan weet ik niet welke argumenten ik heb om cafés te verbieden om dranken via takeaway te verkopen

Kristof Audenaert (CD&V), burgemeester van Torhout

Maar de burgemeesters van Tielt en Torhout, respectievelijk Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en Kristof Audenaert (CD&V), liggen dwars. Volgens Kristof Audenaert zou dat de deur openzetten voor cafés. “Als ik een koffiebar toelaat om met takeaway te starten, dan weet ik niet welke argumenten ik heb om cafés te verbieden om dranken via takeaway te verkopen. De aanbevelingen daarover zijn onduidelijk. Ik wil me daarover informeren bij de provinciegouverneur.”

Ook Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) verwijst naar de provincie. “Een koffiebar is geen voedingszaak, maar evenmin is het een café. Aangezien er voorlopig geen ministerieel besluit is dat uitsluitsel geeft voor dit type van zaken kunnen we een heropening dus ook niet toelaten. Daarin volgen we het advies van de provincie. Het zijn vreemde tijden en de lijn trekken is niet gemakkelijk. Denk maar aan wat er bij de heropening van de doe-het-zelf zaken gebeurde met de multiwinkels. Ook voor die zaken was knopen doorhakken heel moeilijk.”

Nu al zo lastig

Bart Buyse heeft al dagenlang contact met de stad Torhout. “Want als ik daar niet mag openen, zal ik dat ook niet in mijn andere vestigingen doen. Dat is economisch niet interessant. Ik koop mijn producten in om ze op drie locaties te kunnen verkopen”, zegt hij. “Ik snap de reacties van Tielt en Torhout niet. Daar zijn broodjeszaken open, die ook koffies verkopen. Maar omgekeerd mag het niet. Dit is onbegrijpelijk. De horeca heeft het al zo lastig. Ze duwen het mes voor ons nog dieper in de wonde.”