Bizar incident in station Torhout: man laat trein over zich rijden, krabbelt recht en roept: “Hopelijk hebben jullie allen veel vertraging”

De machinist legt uit wat hij gezien heeft.
JHM De machinist legt uit wat hij gezien heeft.
In het station van Torhout gebeurde er vanochtend een bizar incident. Toen de machinist rond 10 uur het station binnenreed, zag hij dat een man languit tussen de sporen lag. Die liet de trein over zich rijden, en vluchtte daarna weg terwijl hij naar de reizigers riep: “Hopelijk hebben jullie veel vertraging.” Intussen is de man zichzelf gaan aangeven bij de politie. 

De machinist schrok hevig, en remde meteen af. De trein had op dat ogenblik nauwelijks nog vaart. Reizigers die op de trein zaten en op het perron stonden, zagen alles gebeuren en liepen de schrik van hun leven op. “Het was een jongeman die tussen de sporen lag. Maar toen de trein over hem reed bleef hij gewoon liggen. Toen de trein tot stilstand kwam, klauterde hij achteruit, kroop van onder de trein en riep: “Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging. Daarna liep hij met een grijns weg. Echt heel bizar. We hebben gehoord dat hij daarnet ruzie had met een vrouw op het perron.” 

JHM

De hulpdiensten werden massaal opgeroepen. De brandweer, een MUG-dienst en ziekenwagen, de politie, de spoorwegpolitie en Infrabel kwamen ter plaatse. De jongeman had toen al het hazenpad gekozen. Er werd in de buurt meteen een zoekactie naar hem gehouden, maar de man kon ontkomen. Hij heeft zich tegen de middag zelf gemeld bij de politie. Wat de bedoelingen van de man waren zijn niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk of het om een wanhoopsdaad of niet ging. Het blijft wel vreemd dat hij riep dat hij hoopte dat de trein veel vertraging had, wat ook klopte: het treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge was na het incident onderbroken. Volgens de procedure mag de machinist, licht aangeslagen, ook niet meer verder rijden. Er werden vervangbussen ingelegd. De gemoederen aan het station liepen bij enkele reizigers hoog op.

Die man zei: Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging. Daarna liep hij met een grijns weg. Echt heel bizar.

Reizigers die alles zagen gebeuren

Gepeperde rekening

De jongeman bood zich tegen de middag zelf aan bij de politie en werd er ondervraagd. Afhankelijk van de omstandigheden kan hij opdraaien voor alle gemaakte kosten. Er wacht hem dus mogelijks een gepeperde rekening. Het treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge was anderhalf uur lang volledig onderbroken. Er was pas om 11.45 uur, bijna twee uren na het incident, terug treinverkeer mogelijk. Dat komt omdat de betrokken trein volgens de procedure eerst ter plaatse nagekeken moet worden, op bijvoorbeeld de remleidingen, eer het voertuig met een andere machinist opnieuw mag vertrekken. 

JHM

Er zijn verschillende instanties die de gemaakte kosten op hem kunnen verhalen. In eerste instantie was er de inzet van heel wat hulpdiensten, zoals brandweer en politie. Ook Infrabel en NMBS kunnen een schadeclaim tegen de dader indienen. “Wij betreuren ten zeerste wat daar gebeurde en kunnen maar herhalen hoe levensgevaarlijk zoiets is", zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Wij kunnen een schadevergoeding vragen als zou blijken dat omwille van een kwaadwillige daad de spoorweginfrastructuur beschadigd raakte. Dat lijkt hier niet het geval maar er zijn ook personeelsleden van Infrabel die door dit incident nodeloos ter plaatse moesten komen. Dat kunnen we verhalen." Voor de opgelopen vertraging en de ingelegde vervangbussen kan de NMBS dan weer een schadeclaim stellen. Het zou ook kunnen dat de jongeman gerechtelijk vervolgd kan worden.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Het treinverkeer tussen Brugge en Lichtervelde was onderbroken.
JHM Het treinverkeer tussen Brugge en Lichtervelde was onderbroken.27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gunther De Vrieze

  Men weet nog niet eens het fijne van het verhaal en smijt hier met oordelen in het rond. Betalen, betalen, betalen...in plaats van onderzoeken en voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Ze hebben al die instanties zeker opgebeld om die gast achteraf zoveel mogelijk aan te kunnen rekenen. Hoeveel van dat geld gaat naar de gewone man die daar geschrokken is of later ter bestemming kwam? En is alles op te lossen via boetes? Think...

 • Roselie Schaep

  G3ef hem maar die rekening. Ik heb die van mij ook mogen ontvangen na dat me dochtertje gebeld had naar 112.

 • Desmet Carine

  Zeer pijnlijk om te lezen mn zoon stapte 25/20/18 uit het leven door dwars op de sporen te gaan liggen. Ge wilt niet weten wat er nu in mij omgaat :( speel geen spelletjes en al zeker niet op het spoor

 • Rik Duyvejonck

  De nmbs gaat vergoed worden laar de reizigers niet. De nmbs heeft niks schade opgelopen maar de reizigers staan daar weer lekker in de kou!

 • Greet Dujourie

  Die man zocht gewoon aandacht van die vrouw misschien, waar hij ruzie mee had, om haar schrik te doen krijgen en schuldgevoelens op te wekken . Blijkbaar een narcistische, manipulator. Zware straf is aan de orde.