3D-printer en VR-bril in klas van de toekomst

LEERLINGEN EUREKA PROEVEN VAN NIEUWSTE SNUFJES

Leerlingen laten met behulp van iPads robots van Lego bewegen en proberen de VR-bril uit.
Benny Proot Leerlingen laten met behulp van iPads robots van Lego bewegen en proberen de VR-bril uit.
De middelbare school Eureka heeft, met steun van de overheid, het klaslokaal van de toekomst gebouwd. In de 'future class room' kunnen leerlingen kennismaken met 3D-printen, iPads, robots en virtuele realiteit.

Het klaslokaal in een container op het domein van de school is een project dat kadert in het 'Digital Belgian Skills Fund', waarvoor scholen financiële steun konden aanvragen bij de overheid. Het kabinet van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) was meteen te vinden voor het Torhoutse project. "Leerlingen tussen 10 en 18 jaar, dus ook van de basisschool, krijgen heel veel digitale prikkels. Ze zitten op Facebook, Instagram en Snapchat, maar weten niet altijd hoe ze daarmee moeten omgaan. Wij willen hen een hulpmiddel bieden op school. In dit klaslokaal zullen ze daar meer uitleg over krijgen. Maar tegelijk maken ze kennis met nog meer nieuwigheden, zoals 3D-printen of werken met een virtual reality-bril", zegt directeur Ilse Coucke.

Benny Proot

Robots

Hoeveel geld de school precies kreeg van de overheid, wordt niet meegedeeld. Maar alleen al een 3D-printer kost snel duizend euro. "Niet alle leerlingen beschikken thuis over internet of over een recente computer of tablet", zegt Coucke. "Eén op de tien kinderen leeft in armoede en computers zijn dan vaak het laatste waar thuis aan gedacht wordt. Hier geven we hen de kans om 'mee' te zijn."


Leerlingen van het vierde jaar Elektromechanica kregen gisteren al de kans om het lokaal uit te proberen. Ze lieten met behulp van iPads enkele robots van Lego Minds bewegen. "Het lokaal is een beetje speelser opgevat dan de lokalen die we gewoon zijn", zeggen Kiran Dhoore en Freek Termote. "Er wordt met veel kleuren gewerkt, er is geen lessenaar voor de leraar en je kan zelfs plaatsnemen in zitzakken. Het is een beetje ontspannen en daarom ook leuk. Met de 3D-printer kunnen we onder meer schaakstukken of speelfiguurtjes maken." Met de workshops rond digitale media in het vooruitzicht kijken ook de leerlingen uit naar nog meer lessen in de 'future class room'.


De school heeft al een akkoord met de Patio en Klapdeur om mensen in armoede ook kennis te laten maken met de modernste snufjes. Tot slot kreeg ook de basisschool De Springplank uit Brugge geld van de overheid voor 'Digidee', waarbij ook rond mediawijsheid wordt gewerkt. "We willen ook die school kennis laten maken met ons klaslokaal", besluit directeur Ilse Coucke.