"We hadden meteen een klik"

HILDE VANDERMEEREN SCHRIJFT TRILOGIE MET TOPPLEITER WALTER DAMEN

Hilde Vandermeeren en Walter Damen met hun boek 'Rusteloos'.
Foto Benny Proot Hilde Vandermeeren en Walter Damen met hun boek 'Rusteloos'.
De al vaak bekroonde auteur Hilde Vandermeeren (48) werkt voor een nieuwe thrillerreeks samen met toppleiter Walter Damen. "Al bij onze eerste ontmoeting ontstond een verhaal. Het klikte meteen", zegt Vandermeeren.

Hilde Vandermeeren en Walter Damen stelden hun boek 'Rusteloos', het eerste deel van de trilogie, zopas voor in 't Klokhof in Loppem. Of ze nog zenuwachtig wordt van een boekvoorstelling? "Walter en ik zaten onlangs in Van Gils & Gasten op Eén. Toen was ik nerveus. Nu niet meer", glimlacht ze. De Torhoutse auteur kreeg de vraag van Uitgeverij Vanhalewyck of ze niet wilde samenwerken met toppleiter Walter Damen: samen een spannende reeks maken. "Die vraag kwam onverwacht, maar het boeide mij wel. Als schrijver ben ik geëvolueerd van kinderboeken naar thrillers. Maar van het juridische heb ik geen kaas gegeten. Walter kan tips geven. Ik heb hem veel vragen gesteld om mijn hoofdpersonage, een advocate, vorm te geven."


Hilde houdt de pen vast, Walter brengt ideeën aan en schrijft ook mee. Het scenario voor 'Rusteloos' hebben ze samen bedacht.

Twist

"De wisselwerking tussen ons in heel interessant", zegt Vandermeeren. "Al bij de eerste ontmoeting ontstond er een verhaallijn. Er was een creatieve klik. We vullen mekaar goed aan en Walter brengt ook zaken aan die het verhaal een spannende wending kunnen geven. Dit verhaal gaat over een jonge advocate die bij haar eerste zaak al meteen in een mediastorm terechtkomt. Walter kwam onder andere met het idee van een perslek af. Ik was er zelf nooit opgekomen, maar het gaf dit boek een twist. Ik vind echt dat ik voor mezelf ook de lat hoger heb gelegd. Dit is het beste wat ik tot dusver heb geschreven."

Prijzen

Dat belooft, want Hilde Vandermeeren is al lang niet meer de eerste de beste. Ze won vorig jaar de Hercule Poirotprijs voor haar boek 'Schemerzone'. Dat is dé ultieme bekroning voor elke misdaadauteur in Vlaanderen. Er gingen prompt meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Haar boeken werden al genomineerd voor andere prestigieuze prijzen zoals De Gouden Strop en de filmrechten van 'Stille Grond' zijn verkocht aan Eyeworks, dat er een tiendelige reeks van wil maken. "Het is een erkenning en ik ben daar ook trots op, maar in wezen blijf ik gewoon iemand die zich het meest thuis voelt achter de schrijftafel."


Fans van Hilde Vandermeeren - die zijn er ook steeds meer in Nederland - zijn in 2018 alvast verwend. Eerder dit jaar verscheen bij Uitgeverij Q de thriller 'Pas op voor de buren'. Met 'Rusteloos' ligt er nu ook een tweede boek in de rekken. "Volgend jaar verschijnt het tweede boek in de trilogie dat 'Bodemloos' zal heten. Daar zijn Walter en ik volop aan bezig. Daar concentreer ik me nu op." Rusteloos ligt nu in de boekhandel voor 21,99 euro.