"Met speciale rolstoel eindelijk op strand"

KIWANIS HELPT DROOM VAN HELEEN BARTSOEN (27) TE FINANCIEREN

Heleen Bartsoen en Peter Lavens van Kiwanis.
Foto Proot Heleen Bartsoen en Peter Lavens van Kiwanis.
Heleen Bartsoen (27) droomt van een offroadrolstoel op rupsbanden. De jonge vrouw werd met een ernstige fysieke beperking geboren, waardoor ze altijd op een rolstoel is aangewezen. "Maar ik wil ook eens op het strand of op moeilijk bereikbare plaatsen met een elektrische rolstoel", zegt ze. Kiwanis Torhout-Houtland wil haar helpen. "De rolstoel kan ook andere mensen helpen", zegt Peter Lavens.

Heleen Bartsoen, die zelfstandig woont in hartje Torhout, heeft haar fysieke handicap sinds de geboorte.


Tot begin 2008 kon ze zich nog behoorlijk voortbewegen met krukken, maar vanaf toen werd dat stappen een onmogelijke opgave en is ze aangewezen op een rolstoel. "Het is een gevolg van een mislukte medische ingreep. De chirurg wilde me eigenlijk mobieler maken, maar dat liep helemaal anders. Ik heb dat een plaats kunnen geven. Dankzij mijn hond kan ik mijn plan trekken."


Heleen werkt voor de plaatselijke kinderopvang De Kornuit. In haar vrije tijd wil ze graag wat van de wereld zien, maar met een elektrische rolstoel is dat geen sinecure. Daarom trekt ze al een paar weken de straten van Torhout rond om pralines te verkopen. Ze zamelt zo geld in voor een offroadrolstoel, een Ziesel, waarmee ze zich op elk terrein zou kunnen voortbewegen.


"Op het strand bijvoorbeeld, of gewoon op plaatsen die nu met een elektrische rolstoel moeilijker zijn. Er hangt evenwel een stevig prijskaartje aan vast: zo'n 30.000 euro. Het is mijn plan om die rolstoel via een soort reservering ter beschikking te stellen van andere rolstoelgebruikers."

De Ziesel, een offroadrolstoel op rupsbanden.
De Ziesel, een offroadrolstoel op rupsbanden.

Strijdvaardig

Dat ze het bedrag niet in haar eentje bij elkaar krijgt, is duidelijk. Serviceclub Kiwanis Torhout-Houtland wil meehelpen. "We willen die droom waarmaken", zegt Peter Lavens.


"Ik ken Heleen persoonlijk goed. Als thuisverpleegkundige heb ik haar als patiënt leren kennen. Ze is een strijdvaardige jongedame. We vinden zo'n Ziesel uniek om mensen met een beperking tochten te laten maken waarvan ze nu alleen maar kunnen dromen." De Kiwanis Kersttocht van zondag 17 december in en om de bossen en het kasteel van Wijnendale moet mee helpen om het bedrag bij elkaar te sparen. "Vorig jaar had onze tocht 400 deelnemers. Dit keer hopen we op nog meer. We willen het bedrag graag in de loop van volgend jaar bij elkaar hebben", zegt Lavens. De start heeft op zondag 17 december tussen 10.30 en 12 uur aan de oude Wijnendaalse kasteelschuur in de Oostendestraat plaats. Er is keuze tussen een wandeltocht van om en bij de 8km en een langere van ongeveer 16km. Onderweg zijn er vier haltes voorzien. Deelnemen kost 8 euro per persoon. Vooraf inschrijven kan via onze website www.kerstvooriedereen.be.