"Ik vrees voor mijn gezin"

Slachtoffer steekpartij RAW13 loopt hoofdverdachte tegen het lijf

Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu
Henk Deleu Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu
Groot was de verbazing bij Christophe Decoene (49), toen hij in Menen de hoofdverdachte van de dodelijke steekpartij in Torhout tegen het lijf liep. Decoene raakte - bijna dag op dag 3 jaar geleden - zwaargewond bij de raid door leden van RAW13. "Die man woont op drie kilometer van mijn deur. Wie garandeert mij dat die gast mijn gezin niets aandoet?"

Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij de 23-jarige Kevin D. in het centrum van Menen zag voorbijstappen. Kevin D. is immers de hoofdverdachte van een dodelijke steekpartij op 15 juli 2011 in de Stationsstraat in Torhout. Vijf leden van de hip-hopbende RAW13 richtten er toen een bloedbad aan. De 21-jarige Jeroen Balloey, een onschuldige jongeman die een hamburger stond te eten, overleefde de gewelddadige raid niet. Dj Karim M'Hedhebi en portier Christophe Decoene uit Menen werden zwaargewond door steken van een machete.


"Ik had eigenlijk dood moeten zijn", zucht Decoene. "Mijn darmen hingen uit mijn buik. Dankzij de dokter in het ziekenhuis van Torhout heb ik het gehaald." Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder. Groot was de verbazing van Decoene toen hij onlangs één van zijn belagers doodleuk aan de Grote Markt in Menen zag langs-lopen. "Ik geloofde mijn ogen niet", zegt Christophe Decoene. "Ik had die gast slechts één keer in mijn leven gezien en dat was op de dag van de feiten." Decoene, die zelf van geen kleintje vervaard is, wou er het fijne van weten. Hij sprong op zijn fiets en zette de achtervolging in. "Toen ik zijn naam riep, draaide hij zich om. Ik vroeg hem waarom hij die jongen zomaar had doodgestoken, maar daar kon hij geen antwoord op geven. Ik heb het gevoel dat hij niet echt veel spijt heeft van zijn daden." Decoene trok meteen naar de politie. "Ik kreeg te horen dat die man nu in Menen woont en dat hij vrij is zonder voorwaarden. Hij kan dus gaan en staan waar hij wil, in afwachting van zijn proces", klinkt het.


De politie van de zone Grensleie bevestigt dat Christophe Decoene bij hen aanklopte met het verhaal. Bij nazicht in het dossier bleek inderdaad dat er geen weet is van lopende voorwaarden tegen Kevin D. Mocht de man over de schreef gaan, dan kan hij overgedragen worden aan het parket.

Koekelare - Kevin D. werd vrijgelaten uit de gevangenis. Bij de dodelijke raid in Torhout werden machetes gebruikt, waarmee hij hier poseert
JVK Koekelare - Kevin D. werd vrijgelaten uit de gevangenis. Bij de dodelijke raid in Torhout werden machetes gebruikt, waarmee hij hier poseert

Avondklok

Kevin D. is sinds 20 november op vrije voeten. Volgens zijn raadsman, meester Hans Beerlandt, staat zijn cliënt wel degelijk onder voorwaarden. "Zo mag hij niet in Torhout opduiken en moet hij zich aan een avondklok houden. Het staat hem wel vrij in Menen te komen. Hij heeft zich tot nu strikt aan zijn voorwaarden gehouden." Christophe Decoene vindt het onbegrijpelijk. "Dat wil gewoon zeggen dat mijn vrouw die gast overal tegen het lijf kan lopen. Wie garandeert mij dat die kerel haar niks aandoet? Of mijn zoon?"


In het dossier van de dodelijke steekpartij waren er aanvankelijk zes verdachten. Twee daarvan werden buiten vervolging gesteld, omdat ze geen aandeel hadden in de raid. Vier anderen blijven over : Kevin D., Jacky L., Robin V. en Kevin G. Enkel Jacky L. zit nog in de cel. Ook hij was eerder vrijgelaten, maar nadat hij in dronken toestand een zwaar ongeval veroorzaakte, werd hij weer achter tralies geplaatst. Kevin D. blijft de hoofdverdachte in de affaire, maar over de precieze omstandigheden heerst nog altijd geen volledige duidelijkheid. Hopelijk brengt het assisenproces meer klaarheid. Dat start ten vroegste dit najaar.


(JHM/DBEW/CMW)

Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu
Henk Deleu Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu
Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu
Henk Deleu Menen¿¿Christophe Decoene ziet hoofverdachte in dodelijke steekpartij RAW13¿¿foto : Henk Deleu