"Die kachel krijgt heel mooi plekje"

LEERLINGEN LASSEN MINION VOOR LERAAR DIE JAAR GELEDEN ZOON VERLOOR

De leerlingen hebben deze Minion-tuinkachel in elkaar gelast, om hun leerkracht Marc Denolf een hart onder de riem te steken.
Foto Proot De leerlingen hebben deze Minion-tuinkachel in elkaar gelast, om hun leerkracht Marc Denolf een hart onder de riem te steken.
Het verhaal is authentiek en aandoenlijk: de studenten van het vierde jaar basismechanica aan het VTI in Torhout hebben een tuinkachel in de vorm van een Minion in elkaar gelast voor hun leerkracht Marc Denolf. Hij verloor precies een jaar geleden zijn zoon Andreas na een hersentumor. "Ik ben er enorm van aangedaan", zegt Marc Denolf.

Het VTI van Torhout was tot gisteren nog in de running voor de titel 'De strafste school' van MNM, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor een school uit Gent. Niet getreurd, want dat ze over straffe studenten en leerkrachten beschikken, heeft het VTI in Torhout de voorbije week wel aangetoond. De veertien jongens en meisjes van het vierde jaar basismechanica spannen de kroon: zij bedachten een erg mooi eerbetoon voor hun leerkracht Marc Denolf, die op 2 mei vorig jaar zijn zoon Andreas verloor na een hersentumor.

Chemokuur

"Toen hij dertien maand oud was, werd Andreas voor de eerste keer ziek", vertelt Marc. "Toen stelden de dokters een tumor in het hoofd vast. Uiteindelijk is hij daarvan hersteld en genezen. Maar twee jaar geleden kwam de tumor terug. Andreas was toen 14 jaar. Er is meteen een chemokuur opgestart. Dokters hebben al het mogelijke geprobeerd... (stil). Het mocht niet baten. Op 2 mei 2016 is Andreas, een dag na zijn 15de verjaardag, overleden." Marc, die al 22 jaar lesgeeft in het VTI in Torhout, deelde het verhaal een schooljaar lang met zijn leerlingen. Hoewel ze Andreas niet persoonlijk kenden, greep het verhaal hen bij de keel. "We zijn met een aantal studenten nog naar de begrafenis gegaan", zegt Dylan Bauwens (16). "Ons respect voor de leerkracht is enorm. Aan het begin van het nieuwe schooljaar hebben we plannen gesmeed. We kwamen tot het besluit om iets te gaan doen met een Minion. Andreas haalde veel plezier uit het figuurtje en we besloten om elke dinsdag aan de tuinkachel te werken."

Les aan 15-jarigen

Marc Denolf was aangedaan toen hij het plan van zijn leerlingen te horen kreeg. "Dat heeft me enorm aangegrepen", zegt hij. "Weet je, ik geef al mijn hele leven les aan 15- en 16-jarigen. Dat is precies de leeftijd die Andreas nu zou hebben ... Ik zie de leerlingen graag en zij geven mij net ook de kracht om verder te doen. Na de dood van Andreas heb ik geen les gemist. Ik wilde dit zoveel mogelijk verwerken door bij de leeftijdsgenoten te zijn. Ook de steun van de collega's hier op school heeft me enorm deugd gedaan."

Zomerse avond

De tuinkachel is gemaakt van allerlei onderdelen, met een oude bulex als grootste deel. "Je bent pas dood als er niet meer over je gepraat wordt. Daarom ben ik de leerlingen zo dankbaar, want ze zorgen ervoor dat Andreas nog altijd aanwezig is. Die tuinkachel krijgt straks een heel mooi plaatsje in de tuin. En ik ga de leerlingen op een zomerse avond uitnodigen om de kachel in te zegenen. Dat verdient een drankje." Wie de tuinkachel wil bewonderen, kan komende zondag langslopen in het VTI in Torhout. Dan vindt de opendeurdag plaats.