"De mond van de jury viel open"

ILLUSIONIST KURT KATANA WAAGT ZIJN KANS IN BELGIUM'S GOT TALENT

Goochelaar en illusionist, Kurt Katana.
Foto Proot Goochelaar en illusionist, Kurt Katana.
Goochelaar en illusionist Kurt Huberecht (50), beter bekend als Kurt Katana, is vanavond een van de opmerkelijke kandidaten in de eerste aflevering van Belgium's Got Talent op VTM. De voormalige uitbater van café Place Magique laat juryleden An Lemmens en Stan Van Samang deelnemen aan een van zijn trucs. "Hun mond viel open", glimlacht Kurt.

Al van kleins af is Kurt Huberecht bezeten door een goocheldoos. "Toen mijn ouders nog hun café Tinnenburg op de hoek van de Stationsstraat en het Conscienceplein runden, deed ik er als jongeling al kleine showtjes. Dan zeiden de klanten: 'Komaan Kurtje, doe nog eens een trucje'. Daar heb ik mijn vingervlugheid geleerd. De passie voor het goochelen is nooit meer overgegaan. Als Kurt Katana geef ik ondertussen al 22 jaar shows, doe ik aan close-up goochelen en waag ik me ook aan de grote illusies."


Kurt runde tot eind 2014 in Torhout het danscafé Place Magique. Sindsdien legt hij zich vooral toe op de magie en de muziek. "Ik was de horeca en het dagelijkse nachtleven een beetje beu en heb me geconcentreerd op de zaken die écht belangrijk waren. Naast mijn gezin is dat goochelen en deejayen. Daar haal ik veel voldoening uit."

Internationaal succes

Kurt is een veelgevraagd goochelaar en illusionist in binnen- en buitenland, maar neemt toch deel aan een talentenjacht als Belgium's Got Talent.


"Het is een risico", geeft hij toe. "In het verleden hebben de makers mij al gevraagd om deel te nemen, maar toen hield ik de boot steevast af. Maar mijn zoontje Arnaud (6) is grote fan van het programma en heeft me uiteindelijk overtuigd. Bovendien is een optreden voor televisie nog altijd onbetaalbare reclame voor een artiest. De spectaculaire beelden van mijn auditie kan ik gebruiken voor mijn Facebookpagina en website."


Voor het televisieoptreden moest Kurt een nieuwe act in elkaar steken. "Goochelen voor een groep mensen is anders dan goochelen voor televisie. Daar staan bij wijze van spreken tien camera's rond je. Daar moet je rekening mee houden. De act moet ook geschikt zijn voor televisie. Ik heb er dus wel wat tijd in gestoken."

De moeite waard

Of Kurt een vervolg mag breien aan zijn auditie voor de jury, krijg je vanavond te zien. Maar dat het optreden de moeite waard wordt, is nu al een zekerheid. "Het enige wat ik mee had was een tafeltje met twee stoelen. Daarop mogen juryleden An Lemmens en Stan Van Samang plaatsnemen. Ik kan je voorspellen: hun mond zal openvallen van verbazing."


Belgium's Got Talent is vanavond te zien op VTM, vanaf 20.30 uur.