"Buit en schade samen bedragen 25.000 euro, te betalen uit eigen zak"

NIEUWBOUW LEEGGEROOFD, VERZEKERING KOMT NIET TUSSEN

De dieven hebben de nieuwbouwwoning van Marc Decock en zijn vrouw Noëlla in de Kruiskensstraat volledig geplunderd. Er verdwenen onder meer AED-toestellen, keukentoestellen, stoelen en tafels.
Jelle Houwen De dieven hebben de nieuwbouwwoning van Marc Decock en zijn vrouw Noëlla in de Kruiskensstraat volledig geplunderd. Er verdwenen onder meer AED-toestellen, keukentoestellen, stoelen en tafels.
Drie maanden nadat dieven de nieuwbouwwoning van Marc Decock en Noëlla Lievens in de Kruiskensstraat leegroofden, beseft het koppel nu dat ze zelf opdraaien voor de financiële kater. "De 25.000 euro schade moeten we zelf bekostigen, omdat er niemand gedomicilieerd was op het adres", zuchten ze.

Op 8 april plunderden dieven de fraaie splinternieuwe woning die Marc en Noëlla lieten optrekken in de Kruiskensstraat. Enkele uren nadat het koppel nog in de woning gewerkt had, sloegen ze toe. Ze parkeerden hun bestelwagen achter het huis, trachten eerst om het schuifraam met veel geweld open te breken. Toen dit niet lukte, sloegen ze met een koevoet een raam van driedubbel glas ter waarde van 5.000 euro stuk. In het huis stalen ze werkelijk alles wat ze konden vinden: van alle AEG-toestellen in de keuken, tot alle sanitair in keuken en badkamer maar ook alle bestek, glazen, stoelen en tafels. De totale buit bedroeg, schade inclusief, minstens 25.000 euro. En die som moet het koppel nu zelf ophoesten.

Slachtoffer Marc Decock.
Jelle Houwen Slachtoffer Marc Decock.

90 dagen domicilie

"De verzekering komt namelijk niet tussen omdat onze inboedel via de brandverzekering niet gedekt is, aangezien er een regel is dat je daarvoor eerst 90 dagen moet gedomicilieerd zijn", zucht Noëlla. "Pas op: we hebben een heel goed contact met onze makelaar. Het is een regel die zij niet hebben uitgevonden. En ze zijn komen kijken en hebben alles opgetekend. Ze doen voor ons wat ze kunnen, maar de slotrekening is dat we alles zelf moeten bekostigen. Intussen is alles wel hersteld en zijn de nieuwe toestellen net geleverd. Maar eigenlijk lopen de kosten nóg hoger op: de oplevering moest al gebeurd zijn en tegen de zomer zouden er huurders ingetrokken zijn. Dat wordt nu uitgesteld. En dus lopen we die huurinkomsten ook mis. We denken er zelfs aan eerst zelf enkele maanden hier te wonen. Want we hebben zo'n schrik dat hier opnieuw dieven zullen toeslaan."

Achterdocht

Sinds de inbraak heeft het koppel immers erg veel schrik dat ze opnieuw ongewenst bezoek krijgen. "We weten dat er een bende actief was in leegstaande nieuwbouwwoningen: wel, dat is ons huis nog steeds. Verder weten we dat de bende wellicht op voorverkenning kwam. Op de duur ben je voor alles bang: zo sprak een van de mannen die onze toestellen kwam leveren een andere taal, droeg hij een zonnebril én handschoenen. In een reflex begin je na te denken of dié niet verdacht is. We plaatsten sinds de inbraak een alarm en laten het licht branden. Ook al onze buren zijn extra alert, toen hier een verdachte wagen passeerde, hebben ze dat meteen gemeld. Door het nu zelf tijdelijk te bewonen willen we de periode tot de huurders overbruggen. En hopelijk kunnen we deze nare periode dan snel achter ons laten."