Topsportschool na vijftien jaar eindelijk klaar

FEESTELIJKE OPENING MET LUDO VAN CAMPENHOUT, PHILIPPE MUYTERS EN EMOTIONELE DIRECTEUR FRANS VAN DEN WYNGAERT

Het heeft vijftien jaar geduurd, maar de Topsportschool in Wilrijk heeft eindelijk zijn gebouwen en die zijn state of the art. Tegen 2020 komt er dan nog een nieuw internaat bij. En als het van directeur en bezieler Frans Van den Wyngaert ligt, zullen er binnenkort ook golf en hockey gegeven worden.

Een emotionele dag was het voor de directeur gisteren. Na vijftien jaar zag hij zijn geesteskind eindelijk geopend voor meer dan 180 leerlingen. Toen hij dan ook gehuldigd werd voor zijn tomeloze inzet, namen de emoties even de bovenhand. Frans Van den Wyngaert stond er dan ook elke dag 18 jaar lang en stelde zijn pensioen uit om de afwerking van de gebouwen zelf mee te maken. "Het is niet zomaar een droom die uitkomt, het is meer dan dat. Het is ongelofelijk, deze infrastructuur is niet enkel top in Vlaanderen, maar op wereldniveau," vertelt de altijd enthousiaste directeur.

In 2007 al zat de sportschool hier met de tweede en derde graad, in containers weliswaar. Ondertussen groeide de school en kwam er ook een eerste graad bij. "We hebben met heel veel zaken rekening moeten houden. De locatie hadden we redelijk snel gevonden. We zouden bouwen op het fort hier, maar daar bleken vleermuizen te zitten die niet mochten verhuizen. Dan bleek er ook militair beschermd erfgoed te zitten. Dan was er nog grondwater. De eerste steen werd uiteindelijk in maart 2014 gelegd, we moesten er in 2015 in kunnen, maar dat werd steeds verschoven. Vandaag zijn we er dus eindelijk - op een paar spiegels en tafels na - en het is fantastisch." Voorlopig zitten er verschillende disciplines; zwemmen, judo, taekwondo, basket, tennis, badminton, sneeuwsport, en voetbal maar de directeur lonkt nog naar golf en hockey, waar ook plaats voor is.

Passiefbouw

Het is even zoeken om de school te vinden. Verscholen van de weg en dicht tegen de oude fortmuren rijst er dan plots een hypermodern gebouw. De grootste basketbalzaal van het land op de benedenverdieping, met 2,5 velden. Maar ook twee ruimtes voor judo en taekwondo, gescheiden met een donkere glazen wand, ruim genoeg voor drie volwaardige tatami's. Op de eerste verdieping een fitnesszaal waar Basic-fit nog iets van kan leren. De school heeft verschillende kinesitherapieruimtes, doucheruimtes en kleedkamers. Alle leerlingen hebben hun eigen kastje in de gangen. Daarenboven is het geheel passiefbouw met regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het douchewater, nachtkoeling, zonnepanelen en driedubbele beglazing. En van die topinfrastructuur is honderd procent bezet. "Het hele project is een brede school, met ruimtes die door meerdere clubs gebruikt kunnen worden. Onze sportschool gebruikt de infrastructuur tot 17 uur. Daarna staat de school open voor andere verenigingen en sportfederaties. Tot 23 uur is de school eigenlijk volzet. Onder andere de Universiteit Antwerpen gebruikt onze infrastructuur. Ook in het weekend wordt de sportinfrastructuur gebruikt. Behalve de fitnessruimte. Die is enkel voor onze sporters omdat die zo gespecialiseerd is," zegt Van den Wyngaert.

Op maat van leerlingen

Een plek waar topsporters met hun gelijken kunnen studeren en sporten, waar leerkrachten begrip hebben wanneer leerlingen in het buitenland zitten voor de sport. Alle leerlingen hebben dan ook een topsportstatuut.

"En dat moeten ze elk jaar opnieuw verdedigen. Hier zijn sport en studie gelijk. Maar de mogelijkheid om te sporten is niet gebonden aan de studieresultaten. We werken hier echt op maat van de leerlingen."

Heel wat prominenten op de opening, maar bronzen medaillewinnaar Dirk Van Tichelt ging wel even met de aandacht lopen.

"Ik ben hier als tweede klas ooit begonnen, ondertussen zeventien jaar geleden. Maar dit is toch van een ander kaliber. Dit is om jaloers op te zijn maar ik ben er al lang uit en ik heb hier heel graag school gelopen," wist hij nog te vertellen.

Voor directeur Frans Van den Wyngaert werd het allemaal even te veel bij de officiële opening van het nieuwe complex.
Laenen Voor directeur Frans Van den Wyngaert werd het allemaal even te veel bij de officiële opening van het nieuwe complex.
De nieuwe Topsportschool nam vijftien jaar werk in beslag, maar het resultaat is een topaccommodatie van wereldniveau.
Laenen De nieuwe Topsportschool nam vijftien jaar werk in beslag, maar het resultaat is een topaccommodatie van wereldniveau.
Laenen
In het complex vind je ondere meer een enorme sporthal en een judo- en taekwondoruimte, die gescheiden worden door een dikke wand.
Laenen In het complex vind je ondere meer een enorme sporthal en een judo- en taekwondoruimte, die gescheiden worden door een dikke wand.
Directeur Frans Van den Wyngaert komt poolshoogte nemen in het labo. Ook minister van Sport Philippe Muyters is van de partij.
Laenen Directeur Frans Van den Wyngaert komt poolshoogte nemen in het labo. Ook minister van Sport Philippe Muyters is van de partij.