Zwarte zwaan één dag na terugkeer dood aangetroffen

Burgemeester Patrick Dewael en waarnemend burgemeester An Christiaens kijken zaterdag toe hoe de zwarte zwaan weer losgelaten wordt in de vijver aan de Velinx. Op zondag wordt de zwaan dood teruggevonden.
Benoit De Freine Burgemeester Patrick Dewael en waarnemend burgemeester An Christiaens kijken zaterdag toe hoe de zwarte zwaan weer losgelaten wordt in de vijver aan de Velinx. Op zondag wordt de zwaan dood teruggevonden.
Na de 2,5 jaar durende herinrichtingswerken op de Motten en de Jeker keerde de zwarte zwaan gisteren terug naar Tongeren. De zwaan werd er samen met een andere zwarte kompaan van het Natuurhulpcentrum losgelaten op de vijver aan De Velinx. Lang mocht de zwaan helaas niet genieten van haar vrijheid, ze werd vanmorgen namelijk dood aangetroffen. 

Een voorbijgangster heeft vanmorgen de zwaan dood aangetroffen. Ondertussen onderzoekt het Natuurhulpcentrum de doodsoorzaak. Uiterlijke tekenen van verwondingen zijn er alvast niet. “We betreuren het voorval, zeker omdat het gaat om 'onze zwaan”, zegt waarnemend burgemeester An Christiaens (CD&V). “Dat is de vrouwtjeszwaan die jarenlang alleen op de Jeker aan de Lakenmakerstoren in het Begijnhof zat.”

Het is nog raden naar de doodsoorzaak van het dier. “Gisteren ben ik nog naar een nieuwjaarsconcert in de buurt geweest, en toen was alles nog in orde met beide zwanen”, weet Christiaens. “Ook het Natuurhulpcentrum weet voorlopig niet wat er is misgelopen. Toen de zwaan op de vijver werd gezet, verliep alles immers zeer vlot."

Momenteel zit er dus nog maar één zwarte zwaan op de vijver aan De Velinx. “Dat dier blijft voorlopig alleen. Normaal gezien is dat geen enkel probleem want de andere zwaan zat ook jarenlang alleen.”

Benoit De FreineReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.