Wijnboer worden? Limburgse school legt veld met 280 stokken aan: “Leerlingen leren alles over onderhoud en snoeien van ranken”

De eerste stokken van de opleidingswijngaard worden op een perceel van de school in de leemgrond geplant. In totaal worden 1.200 stokken geplant, op termijn goed voor meer dan 300 flessen wijn.
Mine Dalemans De eerste stokken van de opleidingswijngaard worden op een perceel van de school in de leemgrond geplant. In totaal worden 1.200 stokken geplant, op termijn goed voor meer dan 300 flessen wijn.
Het Provinciaal Instituut Bio-Technisch Onderwijs (PIBO) in Tongeren start met een eigen wijngaard. Maandag hebben leerlingen op een perceel van een 0,5 hectare de eerste 280 wijnstokken geplant. “Het doel? We leiden er jongeren op in het planten, snoeien en onderhouden van wijnranken en het oogsten van de druiven”, vertelt Koen Martens (48), leraar fruitteelt. 

De wijnbouw boomt in Limburg. De provincie telt vandaag zo’n 25 wijndomeinen waaronder een 10-tal grotere. Hierdoor is er nu ook een grote vraag naar personeel dat weet hoe je een wijngaard onderhoudt. Op die vraag biedt het Provinciaal Instituut Bio-Technisch Onderwijs het antwoord.  “De traditionele streek voor de kweek van appelen en peren bewijst al jaren dat er heel wat potentieel is weggelegd voor de druif in Haspengouw”, zegt hij nog.  “Aangezien de fruitsector in Haspengouw in crisis verkeert, is dit een uitgelezen moment om in te zetten op wijnbouw. We zullen de leerlingen echter niet leren hoe je wijn maakt.” Er werden maandag al 280 stokken aangeplant, maar op termijn moeten dat er 1.200 worden. Het idee om een wijngaard aan te leggen, ontstond zo’n anderhalf jaar geleden.

Begeleiding

Om alles in goede banen te leiden, gaat de school ten rade bij Geurt van Rennes, zoon van Jaap (onlangs overleden) die in Genoelselderen, het wijnkasteel (domein van 24 hectare, de grootste in Limburg), opstartte en uitbouwde. “Telkens als ik aan de school voorbijkwam, dacht ik aan het perceel waar nu de eerste stokken worden in de grond gestopt”, vertelt Geurt van Rennes. “De ligging is ideaal. De wijngaard strekt zich uit tegen een lichte helling. Bovendien is hij zuidoostelijk georiënteerd, waardoor de stokken ‘s ochtend volop zon krijgen. De ligging is ook goed tegen de vorst.”

Leerlingen van het Provinciaal Instituut Bio- Technisch Onderwijs in Tongeren planten de eerste 280 stokken van een wijngaard.
Mine Dalemans Leerlingen van het Provinciaal Instituut Bio- Technisch Onderwijs in Tongeren planten de eerste 280 stokken van een wijngaard.

Niet verkocht

“Met de wijngaard worden jongeren opgeleid in alle technieken die vandaag bestaan op het vlak van het planten het snoeien en het geleiden van de wijnranken”, werpt Geurt van Rennes op. “Het wordt een brede opleiding, waarbij leerlingen zowel bijleren over stokken die een grote oogst opleveren als druiven van hoge kwaliteit.” De pinot noir of chardonnay die de wijngaard voortbrengt, wordt niet verkocht. “Het eerste jaar zullen we zo’n 180 flessen wijn maken, en na drie jaar moeten dat er al 300 zijn.”

De jonge wijnstokken moeten beschermd worden tegen de konijnen.
Mine Dalemans De jonge wijnstokken moeten beschermd worden tegen de konijnen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.