Waterkers uit Haspengouw is hét Limburgse streekproduct

Frank en Christel Vansimpsen in hun waterkerskwekerij in Tongeren.
Mine Dalemans Frank en Christel Vansimpsen in hun waterkerskwekerij in Tongeren.
De waterkers uit Haspengouw is hét Limburgse streekproduct. Toegegeven: als je niet weet dat je van waterkers ook pesto en bier kunt maken, lijkt winnen van versgebakken Maaslandse knapkoek of bourgondische Limburgse appelwijn op het eerste zich niet voordehandliggend. “Maar onze waterkers is het resultaat van hard labeur en zuivere ambacht, en dat weten de mensen hier”, glundert overwinnaar Frank Vansimpsen. 

Samen met zijn zus Christel maakt Frank deel uit van de derde generatie telers van de Haspengouwse waterkers. “Onze grootvader - de stichter van ons familiebedrijf - zou apetrots zijn. Maar deze overwinning dragen we op aan de huidige pater familias, onze eigen pappie. Hij heeft ons immers de kneepjes van het vak geleerd.”

Flinke achterban

“Ik geef toe: we hebben een flinke achterban die we ook deze keer gretig hebben weten te mobiliseren. Zo hebben we met ons van waterkers gemaakte bier ‘La Cress’ al vaker een prijs gewonnen. Waterkers uit Haspengouw is een niche-product. Het is niet overal gekend. Maar eens je weet welke lekkernijen ermee te bereiden vallen, kan je niet anders dan er als een blok voor vallen. We kennen de ‘trukken van de foor’ op sociale media. Mond-op-mondreclame volstaat niet om deze wedstrijd te winnen. We hebben een heuse campagne gevoerd.”

Op de vraag wie hun favoriet was aarzelt Frank geen mond. “De Hasseltse speculaas natuurlijk. Gewoonweg overheerlijk. En al die Hasselaars vallen uiteraard in zwijm voor alles wat puur Hasselts is. Dat begrijp ik hélemaal.”

Top 3

De Hasseltse speculaas bleek in deze eerste stemfase overigens niet alleen de favoriet van Frank en Christel, zo blijkt uit de Limburgse top 3. Die ziet er als volgt uit:
1. Waterkers uit Haspengouw
2. Limburgse stroop
3. Hasseltse speculaas

In de tweede stemfase van Het Streekproduct 2019 nemen 16 regionale winnaars het nationaal tegen elkaar op. Van woensdag 18 september tot donderdag 26 september kan je in de HLN-app stemmen op het streekproduct dat volgens jou de titel Het Streekproduct 2019 verdient. Op zaterdag 28 september maken wij de winnaar bekend in Het Laatste Nieuws, op HLN.be en in de HLN-app.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.