Waarom er minder sneeuw viel in Limburg dan verwacht

2019/01/30, Tongeren, Limburg. Sneeuwpret aan de Beukenberg in Tongeren. In picture: Aaron, Julian en Nicola bij hun sneeuwman.
Benoit De Freine 2019/01/30, Tongeren, Limburg. Sneeuwpret aan de Beukenberg in Tongeren. In picture: Aaron, Julian en Nicola bij hun sneeuwman.
De weersvoorspellingen voor vandaag hadden het over vijftien centimeter sneeuw en een vreselijke ochtendspits. Mensen werden aangeraden zo veel mogelijk van thuis uit te werken. Uiteindelijk bleef Limburg voor een groot deel gespaard van de sneeuw. “De sneeuwzone is net vijftig kilometer zuidelijker gaan slepen”, verklaart lokale weerman Ruben Weytjens.

De voorspellingen van Weytjens worden in Limburg massaal gevolgd, zijn Facebookpagina heeft ruim 75.000 volgers. Hij betreurt wel de gefrustreerde reacties omtrent het uitblijven van de sneeuw. “Ik wil vragen om eerst de genuanceerde weersverwachtingen goed te lezen en niet de ongenuanceerde krantenkoppen. Sneeuw valt moeilijk in te schatten. Mijn zoontje van 9 weet inmiddels reeds meer dan drie jaar dat hij nooit hoeveelheden mag geloven die ‘voorspeld’ worden, want zo’n voorspelling kan nu eenmaal niet gemaakt worden. Wél een kansverwachting. Maar je bent nooit te oud om te leren.”

Mama Sylvia Velaers met zoontje Eden Nelissen en hondje Oscar.
Benoit De Freine Mama Sylvia Velaers met zoontje Eden Nelissen en hondje Oscar.

Oppassen voor gladde wegen

Uiteindelijk duurde het tot diep in de namiddag voor het bovenste gedeelte van de provincie sneeuwvlokken zagen. Deze bleef door de nog ontdooide bodem amper liggen, dus van sneeuwpret of –ellende was weinig sprake. In het zuiden van de provincie lag er wel een dun, wit laagje. Zo was het in Tongeren aan de Beukenberg mogelijk om door de sneeuw te glijden.Ook daar bleef de voorspelde twaalf centimeter wel uit. De wegen kunnen er door deze weersomstandigheden bovendien ook heel glad bij liggen.

Benoit De FreineReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.