Verdachte in grootschalige dieselfraude blijft voorlopig aangehouden

Op vraag van meester Jan Swennen werd de beslissing van de Tongerse raadkamer gisteren verdaagd.

Advocaat Swennen treedt op voor een 34-jarige Genkenaar van Turkse origine die momenteel opgesloten zit in de gevangenis van Lantin. Hij wordt ervan beticht één van de hoofdrolspelers zijn in een bende die rode stookolie ontkleurde om die daarna in benzinestations te verkopen als veel duurdere diesel. Het bedrag van de fraude zou ruim 230 miljoen euro bedragen. De hoofdverdachte is voortvluchtig en zit mogelijk in Turkije.

Ontkleuringsinstallatie

Op 30 augustus van dit jaar vielen speurders van de federale gerechtelijke diensten, samen met douane en andere inspectiediensten, binnen bij tankstation PS Petrol op het industrieterrein in Opglabbeek. Ze troffen er in een loods een ontkleuringsinstallatie aan waarmee de bende al enkele jaren rode stookolie ontkleurde om die daarna te verkopen als diesel. Tijdens de inval werd een hoeveelheid ontkleurde mazout ter waarde van 250.000 euro aangetroffen. Die werd in beslag genomen evenals een tiental tankwagens en een aantal luxevoertuigen. De 34-jarige Genkenaar werd opgepakt, maar nadien terug vrijgelaten. Eind vorige maand belandde hij evenwel opnieuw achter de tralies.

"Te weinig tijd"

Volgens meester Swennen kreeg hij te weinig tijd om het dossier voor te bereiden en vroeg daarom om de behandeling te verdagen. Tegelijkertijd stelt de advocaat dat er, volgens hem, geen enkel bijkomend juridisch element is dat de verdere aanhouding van zijn cliënt verantwoordt.


De Genkenaar verschijnt op vrijdag 8 december opnieuw voor de raadkamer in Tongeren. (JEK)