Verborgen schatten ontdekt in museum

Annemiek Miché-Verhoeven en haar zoon Ron Miché met hun Romeinse schaal, een stop van een amfoor en een potje bij de schatter in het Gallo-Romeins museum.
Foto Karolien Coenen Annemiek Miché-Verhoeven en haar zoon Ron Miché met hun Romeinse schaal, een stop van een amfoor en een potje bij de schatter in het Gallo-Romeins museum.
In het Gallo-Romeins museum kon je zondag tijdens een expertisedag ontdekken of die oude spullen op zolder nu eindelijk iets waard blijken te zijn. Het museum deed hiervoor een beroep op ARGVS, een vereniging van kunstexperts.

Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de waardebepaling van kunst en antiek. ARGVS vaardigde vijf experts af voor gratis informatie over de herkomst, het belang en de waarde van de verborgen pareltjes. Voor Ron Miché (29) en zijn moeder Annemiek (64) was het alvast de moeite om de verplaatsing te maken van Lommel naar Tongeren. "Nadat mijn vader overleed erfde ik enkele spullen van hem", zegt Ron. "We hadden een vermoeden dat er toch wel een zekere leeftijd aan vast hing, dus dat wilden we hier even checken. Blijkt dat we toch een Romeinse schaal, een stop van een amfoor (kruik om vloeistoffen in te bewaren, red.) en een potje van 570 voor Christus in ons bezit hebben. Daar stonden we toch van te kijken, want we hadden dat potje op 'amper' 1.000 jaar oud geschat. En hoewel het geen fortuin vertegenwoordigt, blijkt er toch enige waarde aan vast te hangen. Leuk om te ontdekken dus." (DMH)