Veertiger steekt buurman en vriend met mes na verwijten

“Uitgemaakt voor homo en neger”

Advocaat Bert Partoens.
BELGA Advocaat Bert Partoens.
In de nacht van 18 op 19 juli 2015 liep een ruzie over burenlawaai zwaar uit de hand op de Bilzersteenweg in Tongeren. Een 45-jarige Tongenaar van Amerikaanse nationaliteit stak zijn buurman en een vriend van de man die wilde tussenkomen in de ruzie met een mes. “Zijn stoppen zijn doorgeslagen nadat hij uitgemaakt werd voor ‘homo’ en ‘neger’,” pleitte zijn advocaat.

De Amerikaanse auto-ontwerper moest zich voor de strafrechter verantwoorden omdat hij zijn buurman M. in de arm stak na een zware discussie over te luide muziek. Ook R., een vriend van buurman M. die tussenbeide kwam in de ruzie, kreeg een steekwonde in de borst. “Ik heb nu ruim drie jaar kunnen nadenken over de feiten,” getuigde slachtoffer M. “Dagelijks word ik er nog steeds psychisch en lichamelijk mee geconfronteerd. Als ik naar mijn littekens kijk, denk ik weer aan wat hij heeft gedaan. En dat het slechter had kunnen aflopen. Mijn dochter had zonder vader kunnen opgroeien.”

Vergeven maar niet vergeten

Hij hoopte vooral op schuldinzicht bij de Amerikaan. “Ik hoop dat mijnheer beseft wat hij gedaan heeft. Dat hij oprecht spijt heeft en dit nooit meer zal doen bij anderen. Ik heb hem vergeven maar vergeten zal langer duren.” De twee wonen nog steeds langs elkaar maar hebben geen contact meer. “Ik houd me nu zo stil als een muis en leef met een koptelefoon op. Ik hoop dat hij een tweede kans krijgt en zal leren uit wat er gebeurd is,” sloot M. af.

Zijn stoppen zijn doorgeslagen nadat hij uitgemaakt werd voor 'neger' en 'homo'

Advocaat Bert Partoens

Agressieve buurman

Bert Partoens, de advocaat van beklaagde D., wees op de getuigenverklaringen van andere buren die beschreven dat er al langer spanningen waren in de buurt met slachtoffer M. “D. en zijn partner vormen een pacifistisch homokoppel. Er was daar al een hele tijd sprake van zware burenruzie. Altijd met dezelfde buurman die zich agressief opstelde. De politie moest herhaaldelijk langskomen. Ook andere buren hadden klachten. Een lesbisch koppel werd jarenlang geterroriseerd en weggepest en ook een andere buurman meldde dat hij geslagen werd door mijnheer.”

De raadsman pleitte dat de beklaagde, die sinds 2013 in België woont en in 2014 huwde met zijn partner, psychisch uitgelokt werd door racistische en homofobe uitspraken. “Op 7 april 2014 is er al melding gemaakt aan de politie voor racistische en homofobe uitspraken. D. had schrik van die man. M. vecht met iedereen, hij is de baas van de straat. In dat opzicht pakte mijn cliënt het mes. Zijn stoppen zijn doorgeslagen nadat hij uitgemaakt werd voor ‘neger’ en ‘homo’.” Vriend B., die ook een messteek incasseerde in de borst, kende de beklaagde zelfs niet. “Dat zegt genoeg over de toestand waarin hij zich bevond,” besloot de raadsman.

Opschorting van straf

Hij benadrukte het blanco strafblad van D. en vroeg de gunst van de opschorting. Dat betekent dat D. wel schuldig wordt bevonden en zijn slachtoffers moet vergoeden maar niet strafrechtelijk gestraft wordt. De openbare aanklager ging daarmee akkoord maar benadrukte wel de ernst van de feiten. “Het staat vast dat D. de messteken heeft toegebracht aan de twee slachtoffers. Het kan niet dat iemand eigenhandig problemen gaat oplossen en een messteek gaat toedienen. Ook niet als de muziek te luid staat of als er racistische opmerkingen en verwijten over de seksuele geaardheid worden gemaakt.” Hij hield rekening met de persoonlijkheid van de beklaagde, zijn schuldinzicht en zijn blanco strafregister. “Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de dader tot inzicht komt en terug kan functioneren in de maatschappij. Een gevangenisstraf lost bij mijnheer niets op. Hij heeft inzicht in de feiten en zal dit niet meer doen.”

Beklaagde D., die zes maanden in voorhechtenis zat voor de feiten, sloot af. “Buren hadden mij al gezegd dat hij honden doodde en dat mensen zouden volgen. Ze stonden aan onze deur en ik wist niet of hij een mes had. Ik was nerveus en panikeerde.”

Vonnis volgt op 31 oktober.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marnik Van Moorleghem

  Laat iedereen gerust en zijn leven leiden zoals hij zelf wilt,zonder deze verwijten naar het hoofd te slingeren,dan zal het niet zo ver komen dat mensen hun stoppen doorslagen.

 • Lucie Barbe

  Bij sommige mensen slaan de stoppen toch heel vlug en hard door

 • maurice snelders

  Dus als je een blanco strafblad hebt mag je één keer naar hartelust moorden

 • Filiep Lapeire

  Beter een goede buur dan een verre vriend!!!

 • Saadia Sellak

  De mes steker had gewoon thuis moeten blijven en de politie bellen. Hij had niet het recht in eigen handen moeten nemen. De politie draagt allerhande wapens voor als het uit de hand loopt, deze Amerikaan pakt nu een mes maar de volgende keer schiet hij zijn buurman neer. Het is hier niet het Amerika van Trump!